Vision och strategi

Vår vision är att etablera ett intressant fritt innovativt uppslagsverk 4.0 med skribenternas namn i ORD och IDstories. Dessa stärker varandra och ökar sannolikheten att BiBB blir en Destination läsare besöker flera gånger. IDstories - en mobil tjänst som Johan Schlasberg startade 1997 införlivades i BiBB 2024.
BiBB är ett smörgåsbord för vetande och upptäckter i olika format och av olika karaktär.
Strategi för att etablera BiBB

Strategin utvecklas i flera parallella och samverkande spår. En del nyheter omtalas i vår Utvecklingsblogg.
BiBB har en så kallad Green Island StrategiORD där fokus är att utveckla något "relativt unikt" och intressant annorlunda..
01Utveckling tar tid och kräver experiment
Det kräver tid och experiment att "befria sig" från gårdagens typ av uppslagsverk och utveckla en ny modell som BiBB som kan intressera många. Även forskare och en bred allmänhet kommer endast sakta att förändra sin mentala karta av vad ett uppslagsverk är till vad det också kan vara. Många modeller är möjliga.
02Innehållsstrategi och form
BiBB har växt till att idag ha 520 artiklar i ORD och IDstories. Format och design för ORD i BiBB har utvecklats väsentligt sedan 2023. Idag tillkommer en ny artikel ungefär varannan dag.
BiBB har fokus på att kombinera en del klassiska ORD (ämnen) med aktuella - ibland kontroversiella ORD - snarare än att producera många. BiBB kommer inte att ens publicera 100 ORD om fåglar, växter och städer. Vårt urval av ORD syftar till att bygga upp en egen identitet som bidrar till att fler besöker sajten lite då och då. Och som anser att BiBB tillför nytta och värde. Identitet bygger Destinationsvärde.
03Marknadsföring av BiBB
Många hittar ORD och IDstories via Google men den tjänsten har försämrats, vilket många skrivit om, och BiBB kan inte urvattna sin ORD för att komma högre upp på Google även om viss anpassning sker. Det ger till exempel snarare en sämre än en bättre placering om vi har med ett svar om en Open Access artikel. Jo, Google placerar ofta våra ORD och IDstories högt vilket ger en del besök men långsiktigt är det centralt att BiBB ökar sitt eget Destinationsvärde.
I vår innehållsstrategi ingår att försöka involvera andra att Föreslå ett nytt ORD i BiBB eller en IDstory och att även fler ämneskunniga vill Medverka i BiBB.
För närvarande är BiBB lågaktivt i sociala media. Ett Nyhetsbrev kommer att lanseras. Efterhand som volymen ORD ökar kommer allt fler att hitta ORD i BiBB via en sökmotor, personliga rekommendationer och andra vägar.
Vi tror att det kan vara intressant för både en del företag och organisationer att sponsra en eller flera IDstories. Se många exempel.
Två tryckta kort om BiBB
BiBB har producerat två tryckta kort - ett i A5 och ett i visitkortsformat - för att kunna dela ut och skicka till personer som kan vara intresserade av ett nytt fritt uppslagsverk. De har uppdaterats i nya versioner för att spegla vår utveckling.
04Utveckling av sajten och databasen med ORD
En teknisk utmaning är att utveckla en smart databasmotor när volymen ORD och IDstories ökar väsentligt mycket. En möjlighet är att vi kanske kan få lite draghjälp i ett sådant projekt i samverkan med andra.
Sajten är designad och kodad av Johan Schlasberg enligt den globala standarden W3CORD för visning i mobiltelefoner, datorer och andra media.
Uppslagsverket "Den Store Danske" har licensierat sin databasteknologi från "Store Norske Leksikon" vilket man kan läsa om i denna historiebeskrivning↗. Samma bloggpost berättar att ...
Det tog fem år i Norge för att finna en bra organisations- och finansieringsform för SNL; danskarna behövde bara några månader – de kopierade och lånade det bästa från SNL-modellen.
05Bredden i BiBB bidrar till kännedomen om uppslagsverket BiBB.
Stories om högskolevärlden bidrar till ökad förståelse av aktuella "utmaningar". BiBB har också publicerat några Analyser av högskolevärlden. Översatta artiklar från den stora forskarsajten The Conversation är ett bra tillskott i BiBB.
Projektet Årskort till högskolebiblioteken e-media är relevant och intressant för många. Fler bör enkelt få tillgång till forskningsresultat.
06Om varumärket BiBB
BiBB® är sedan 2016 ett av Johan Schlasberg (JS) registrerat varumärke. Domänen bibb.se registrerades 2007. Namnet BiBB är kort och kan vara förled till olika substantiv - till exempel BiBB-artikel. BiBB är inte en akronymORD men är en liten ordlek med bibliotek. BiBB har (föga förvånande) ett eget BiBBliotek.
I slutet av 2021 godkände PRV vår varumärkesansökan för You know a lot, we may add a little®
Finansiering av BiBB

BiBB ska vara fritt för alla. All utveckling sker efter aktuella praktiska och finansiellaꜜ förutsättningar. Idag finansieras utvecklingen av Johan Schlasberg↗ och några sponsorer som anges i respektive IDstory. I juni 2025 började vi testa en modell med en QR-kod med Swish. I flertalet ORD och IDstories finns nu nedanstående ...

Swish: 123 599 15 26 BiBB (IDstories AB) om du vill bidra till utvecklingen av uppslagsverket BiBB med just nu 520
IDstories och ORD.
Föreslå nya artiklar, se lista.
De relativt få som kommer att sända något ekonomiskt stöd till BiBB kommer troligen att besöka BiBB oftare än andra. Och berätta om BiBB för andra. Dessa "sekundäreffekter" är viktiga för tjänstens utveckling.
Budgeten för BiBB är en fråga om ambitionsnivå. I en version med högskolorna i Sverige som stora intressenter skulle det kunna se ut som (motsvarande) längst ner på startsidan på Store Norske Leksikon↗ där alla norska universitet och några andra finns som intressenter.
Ägandets betydelse för uppslagsverk
Vem som äger ett uppslagsverk påverkar dess vision, strategi, innehåll, referensstatus, och relation till skribenter och användare.
BiBB hade kunnat vara en del i högskolornas samverkansuppgift och ett bidrag till marknadsföring av universitet och högskolor. Som det är i Norge och Danmark.
Men då (de historiska) förutsättningarna för ett fritt modernt svenskt uppslagsverk är annorlunda i Sverige - NE som ett nationellt problem - är en större svensk sponsor ett mer sannolikt nästa steg. När BiBB då blivit väsentligt större kanske högskolevärlden, på en övergrpande nivå, får ett ökat intresse för BiBB. Vi får se:-)
Ägarfrågor för: Wikipedia, Store Norske Leksikon och NE
Wikipedia ägs av en stiftelse som till största delen finansieras av ett stort antal små bidrag. Fria Store Norske LeksikonORD ägs av en stiftelse och finansieras till största delen av Norges universitet.
Bolaget NE är idag huvudsakligen ett läromedelsföretag med en del kompletterande tjänster.
I maj 2020 fick Danmark ett nytt fritt digitalt uppslagsverk, Den Store Danske↗. Det finansieras med stöd av danska staten↗ och har ett antal partners inklusive de danska universiteten.
Dina kommentarer är mycket välkomna.
You know a lot, we may add a little®