Vanliga frågor
1) Vad menas med att BiBB är ett uppslagsverk 4.0?
Uppslagsverk 1.0 är tryckta uppslagsverk. Uppslagsverk 2.0 är i stort sett digitala kopior av en version 1 - typ NE.se - och är inte skapade med ett digitalt mindset. Uppslagsverk 3.0 kan sägas vara WikipediaORD med användargenerat innehåll utan angivna skribenter. Uppslagsverk 4.0 är under utveckling och olika modeller kommer att växa fram. BiBB har sin modell. Gemensamt för dessa är anpassning till och användning av nya teknologier, det nya medialandskapet och AI i kampen om trovärdig kunskap och sätt att enkelt få veta mer.
BiBB är ett smörgåsbord för vetande i olika format och av olika karaktär. BiBB har likheter med en större dagstidning men presenterar vetande, aspekter och synpunkter på ett annat sätt.
2) Finns det plats för BiBB bland sökmotorer, Wikipedia och AI-tjänster?
I Norge finns det framgångsrika fria uppslagsverket - och "universitetsägda" - Store Norske Leksikon (SNL)ORD som är nästan helt okänt i Sverige. I Danmark finns det fria och lika okända 'Den Store Danske'. Att ett "liknande" fritt uppslagsverk inte finns i Sverige är en förlorad möjlighet till mer vetande för alla.
BiBB vill bidra till att lösa detta problem - på ett nytt sätt.
WikipediaORD är ofta bra - inte minst engelska Wikipedia - men har inga skribentnamn. Google är idag en AI-förstärkt annonsoptimerande sökmotor där relevanta svar kan komma långt ner bland söksvaren. Det har blivit sämre.
AI-tjänsten ChatGPTORD är intressant men har vare sig skribentnamn eller tillräcklig trovärdighet. Att ChatGPT fabulerar fakta, som ofta är exakta men påhittade i närmare 10% av sina svar, är ett av forskare välkänt strukturellt och svårlöst problem.
Uppslagsverket NE online är en betaltjänst och ett nationellt problem och har i sin nuvarande form ingen hållbar framtid.
3) Är uppslagsverken NE online och BiBB konkurrenter?
Förhoppningsvis ökande i den meningen att BiBB presenterar en helt annan vision för ett modernt svenskt allmänt uppslagsverk. Det finns ingen motsättning mellan att anse att Nationalencyklopedin (NE) i bokformat var bra och att hävda att NE online är ett nationellt problem.
NE online som lever på gammal Referensstatus och konservatism i bland annat skolvärlden utgör en "tröghet" mot något mycket bättre som dock kan vara en helt annan tjänst än BiBB. Wikipedia är enligt en forskningsstudie som jämför NE online och Wikipedia↗ en bättre och mer användbar tjänst än NE.
Info: Bolaget NE - som vare sig är eller har varit statligt - ingår i en privatägd koncern där den största investeringen (över 300 miljoner) de senaste tio åren är tillverkning och försäljning av vodka och gin.
4) Vad händer i BiBB?
En del av det senaste syns via vår Blogg. Den senaste strategiska händelsen är att IDstories nu ingår i BiBB och bidrar till en starkare helhet.
Se också i menyraden överst på sajten om ORD och IDstories.
BiBB har - just nu 503 artiklar med ORD och IDstories. BiBB är ett exempel på ett uppslagsverk 4.0.
Efterhand som volymen ORD och IDstories växer och fler känner till BiBB kan det bli intressant för fler att medverka i BiBB. Du kan till exempel Föreslå ett nytt ORD.
5) Vilken är skillnaden mellan ORD och IDstories i BiBB?
ORD är mest likt det man vanligen menar med uppslagsverk men BiBB har en egen modell för ORD (ämnen). Se också Baskrav och ramverk för ett modernt uppslagsverk.
IDstories är berättelser som har en annan karaktär ochh design än ORD. IDstories har oftast en angiven sponsor vilket aldrig finns i ett ORD. IDstories och ORD hanterar referenser på olika sätt.
6) Vem ska äga BiBB?
BiBB ska kanske på sikt ägas av en stiftelse knuten till Sveriges högskolor och universitet även om detta idag inte är sannolikt scenario. Så är det dock sedan några år i Norge med Store Norske LeksikonORD. I Danmark har staten tillskjutit minst 30 miljoner till Den Store Danske vilket är en tung markering av att tjänsten är viktig för det danska samhället.
Idag ägs, finansieras och drivs BiBB av Johan Schlasberg.
Dina kommentarer är mycket välkomna.
You know a lot, we may add a little®