

Vad är speciellt
med Ukrainas mineraler?
Artikelꜜ från forskarplattformen The Conversation enligt tillstånd. Skribentꜜ
What’s so special about Ukraine’s minerals? A geologist explains
Ukrainas mineraler har blivit centrala i den globala geopolitiken, och USA:s president Donald Trump har arbetat för ett avtal med Ukrainas president Volodymyr Zelensky för att få tillgång till dem. Men vad är dessa mineraler exakt och varför är de så eftertraktade?
Ukraina är känt för sina stora jordbruksmarker och industriella kultur, men under dess yta ligger en av världens mest anmärkningsvärda geologiska formationer, den "ukrainska skölden".
Denna massiva kristallina bergart som bildades för över 2,5 miljarder år sedan sträcker sig över stora delar av Ukraina. Det representerar ett av jordens äldsta och mest stabila kontinentala block. Formationen har genomgått flera episoder av nya bergsformationer, bildandet och rörelse av magma och andra förändringar genom tiden.
Dessa geologiska processer skapade gynnsamma geologiska förhållanden för tillkomsten av flera mineralfyndigheter inklusive litium, grafit, mangan, titan och sällsynta jordartsmetaller. Alla dessa är nu avgörande för moderna industrier och den globala gröna energiomställningen.
Ukraina har fyndigheter som innehåller 22 av 34 kritiska mineraler som identifierats av Europeiska unionen som väsentliga för energisäkerhet. Detta placerar Ukraina bland världens mest resursrika nationer.
Internationell kapplöpning
När världen strävar mot minskade koldioxidutsläpp, skjuter efterfrågan på viktiga mineraler i höjden. Elfordon, vindturbiner, solpaneler och energilagringssystem kräver alla litium, kobolt och sällsynta jordartsmetaller som Ukraina har i överflöd.
Priset på litium har stigit från 1 500 USD per ton på 1990-talet till cirka 20 000 USD per ton de senaste åren. Efterfrågan förväntas öka nästan 40 gånger till 2040.
Enligt Internationella energibyrån beräknas antalet elfordon överstiga 125 miljoner år 2030. Liknande tillväxt förväntas för andra batterimetaller. Varje elfordon kräver betydligt mer litium än konventionell elektronik. Till exempel kräver ett Tesla Model S-batteri cirka 63 kg litium av hög renhet.
Ukraina har tre stora litiumfyndigheter. Dessa inkluderar Shevchenkivske i Donetsk-regionen samt Polokhivske och Stankuvatske i den centralt belägna Kirovograd-regionen – alla inom den ukrainska skölden. Trots den betydande mineralpotentialen har många av Ukrainas mineralfyndigheter förblivit i stort sett outforskade på grund av kriget med Ryssland, som har stört gruvdriften och skadat infrastrukturen.
Shevchenkivske litiumfyndigheten innehåller höga koncentrationer av spodumen - det primära litiumhaltiga mineralet som används vid batteriproduktion. Dess reserv uppskattas till 13,8 miljoner ton litiummalm. Att utvinna den kräver uppskattningsvis 10–20 miljoner USD i prospekteringsinvesteringar innan gruvdrift kan påbörjas.
Den Polokhivske fyndigheten på cirka 270 tusen ton litium anses vara en av de bästa litiumplatserna i Europa. Det beror på dess gynnsamma geologiska förhållanden, vilket gör utvinning mer ekonomiskt lönsam.
Men litium representerar bara en del av Ukrainas mineraltillgångar. Enligt den amerikanska geologiska undersökningen rankas Ukraina globalt som den tredje största producenten av mineralen rutil – vilket motsvarar 15,7 % av världens totala produktion. Det är den sjätte största producenten av järnmalm (3,2 % av den totala produktionen) och titan (5,8 %), samt den sjunde största producenten av manganmalm (3,1 %).
Ukraina har också Europas största uranreserver, avgörande för kärnkraft och vapen. Den har betydande avlagringar av sällsynta jordartsmetaller, inklusive neodym och dysprosium, som behövs för tillverkning av allt från smartphones till vindturbiner och elmotorer.
Dessutom har Ukraina världens största bevisade reserver av manganmalm. Cirka 2,4 miljarder ton av det är koncentrerat främst i Nikopolbassängen på den ukrainska sköldens södra sluttning.
Den strategiska betydelsen av Ukrainas mineraler har uppmärksammats i internationell diplomati. De senaste bilaterala förhandlingarna mellan Ukraina och USA belyser den geopolitiska betydelsen av dessa resurser.

En föreslagen mineralaffär skulle innebära att Ukraina skulle bidra med 50 % av framtida intäkter från statligt ägda mineraltillgångar, olja och gas och andra utvinningsbara material till en investeringsfond för återuppbyggnad för Ukrainas återuppbyggnad efter kriget. Fonden skulle förvaltas gemensamt av Kiev och Washington.
Hur är det med USA:s egna mineraltillgångar?
USA:s intresse för ukrainska mineraler speglar en bredare geopolitisk oro över ökande efterfrågan, volatila prisrörelser och sårbarheter i försörjningskedjan.
Även om USA har många av samma kritiska mineraler som Ukraina, har man historiskt lagt ut gruvdrift och raffinering på entreprenad på grund av miljöbestämmelser, höga arbetskostnader och mer intressant utländska marknader.
Detta har lett till ett beroende av import, särskilt från Kina, som dominerar kritisk mineralproduktion och bearbetning. Att få tillgång till Ukrainas mineraler i utbyte mot militärt skydd innebär att USA kan undvika att behöva köpa dessa mineraler från Kina.
Den amerikanska strategin visar att den kommer att prioritera diversifiering genom mineralsäkerhetspartnerskap som syftar till att etablera en mer stabil och motståndskraftig leveranskedja.
USA:s kritiska mineraler är fördelade över olika geologiska provinser inklusive Appalachian Mountains, Cordilleran Belt och Precambrian Shield i delar av mellanvästern.
Även om USA har utvecklat betydande litiumresurser, särskilt i Nevadas Clayton Valley och North Carolinas Kings Mountain, kommer mycket av dess nuvarande litiumproduktion från "saltlösningsverksamhet". Detta är utvinningen från saltlösningar, såsom havsvatten eller salthaltiga sjöar, som kan vara dyrare än gruvdrift i hårda berg.
Det globala skiftet mot grön energi och elektriska transporter accelererar, och mineraler är kärnan i denna omställning. Cirka 80 % av det litium som produceras globalt används för batteriproduktion. Stora biltillverkare investerar miljarder i produktion av elfordon, vilket driver en kraftigt ökad efterfrågan på de mineraler som krävs för dess dessa teknologier.
Ukrainas mineralrikedom positionerar det som en potentiell ledare i revolutionen för ren energi. När stabiliteten återvänder kommer Ukraina att ha ett gyllene tillfälle att omforma den globala leveranskedjan för kritiska mineraler. Även med en tilldelning på 50 % till USA skulle Ukraina fortfarande kunna finansiera inhemsk infrastruktur, industritillväxt, jobb och ekonomisk återhämtning.
Referenser
- What’s so special about Ukraine’s minerals? A geologist explains, William Partlett (2025.02.21) | The Conversation
- Fler bilder (av upphovsrättsskäl) plus några länkar i det engelska originalet.
- Ryssland-UkrainaTema i uppslagsverket BiBB
- GeopolitikTema i BiBB
Skribent
Munira Raji, Research Fellow in Geology and Science Diplomacy, University of Plymouth
BiBB publicerar en del artiklar på svenska som har koppling till våra ORD och IDstories.
Publicerades: 2025.03.10 Publicerades i BiBB: 2025.03.11
Kategorier 20 The Conversation 4 Om IDstories
Dina kommentarer är mycket välkomna.
You know a lot, we may add a little®