

Trump tystar Voice of America.
Vinnare och förlorare?
Artikelꜜ från forskarplattformen The Conversation enligt tillstånd. Skribentꜜ
Trump silences the Voice of America: end of a propaganda machine
or void for China and Russia to fill?
Av alla motsägelser och ironier i Donald Trumps andra presidentskap hittills, har kanske den mest överraskande varit att han stängde ned US Agency for Global Media (USAGM) för att vara "radikal propaganda".
Kritiker har länge anklagat byrån – och dess organisationer som Voice of America, Radio Free Europe och Radio Free Asia – för att vara en propagandaarm av USA:s utrikespolitik.
Men för den nuvarande presidenten har USAGM blivit en främjare av antiamerikanska idéer och agendor – inklusive påstådda undertryckande av berättelser som är kritiska mot Iran, ha en positiv attityd till frågor om "vita privilegier" och böja sig för påtryckningar från Kina.
Propagandas värde är en fråga om betraktarens perspektiv. Moscow Times rapporterade att ryska tjänstemän var upprymda över nedläggningen av de "rent propagandistiska" organisationerna, medan Kinas Global Times firade stängningen av en "lögnfabrik".
Samtidigt hyllade EU-kommissionen USAGM-organisationerna som en "fyr för sanning, demokrati och hopp". Allt detta kan förståeligt nog ha gjort vanliga personer förvirrade: Voice of America? Var det inte USA:s propaganda från andra världskriget?
Jo, ja. Men verkligheten för USAGM och liknande statligt sponsrade globala medier är mer komplex – liksom konsekvenserna av den amerikanska organisationens nedläggning.
Publik service eller statlig propaganda?
USAGM är en av flera internationella public service-medier baserade i västerländska demokratier. Andra inkluderar Australiens ABC International, BBC World Service, CBC/Radio-Canada, France Médias Monde, NHK-World Japan, Deutsche Welle i Tyskland och SRG SSR i Schweiz.
De är en del av Public Media Alliance och liknar nationella public service-medier, till stor del finansierade av skattebetalare för att upprätthålla och stärka demokratiska ideal om allmän och fri tillgång till nyheter och information.
Till skillnad från nationella offentliga medier är de kanske inte tillgängliga – eller ens kända – av enskilda länders medborgare. Snarare tillhandahåller de vanligtvis nyheter till länder utan tillförlitliga oberoende medier på grund av censur eller statligt styrda mediemonopol.
USAGM tillhandahåller till exempel nyheter på 63 språk till mer än 100 länder. USAGM har rönt uppskattning för att till exempel ha lyft fram frågor som protester mot covid-19-nedstängningar i Kina och kvinnors kamp för lika rättigheter i Iran.
Å andra sidan har USAGM-verksamheternas oberoendet ofta ifrågasatts, särskilt som de tvingats publicera regeringsproducerade artiklar.
Voice of America har kritiserats för sitt fokus på upplevda ideologiska motståndare som Ryssland och Iran. Och min egen forskning har funnit att den vidmakthåller stereotyper och försummar afrikanska nationer i sin nyhetsbevakning.
Lämnar ett tomrum
I slutändan skulle dessa globala medier inte existera om det inte fanns fördelar för de regeringar som finansierar dem. Att sprida berättelser och perspektiv som stödjer eller främjar vissa värderingar och policyer är en effektiv form av "offentlig diplomati".
Ändå skiljer sig dessa internationella medier från helt statskontrollerade mediemodeller på grund av sitt redaktionella system som skyddar dem från statlig inblandning.
Voice of Americas "brandvägg", till exempel, "förbjuder inblandning av någon amerikansk regeringstjänsteman i sin oberoende rapportering av nyheter". Denna praxis tillåter journalister att även rapportera om sina egna regeringar mer objektivt.
Däremot när media som China Media Group (CMG), RT från Ryssland och PressTV från Iran också vänder sig till en global publik på en rad olika språk gör de detta via direkt statlig kontroll. CMG:s dotterbolag CCTV+, till exempel, säger att det är "åtagit sig att berätta Kinas historia för resten av världen".
Även om RT hävdar att det är självständiga, har forskning funnit att den ryska regeringen övervakar att anställa redaktörer, påtvingar berättarperpektiv och avvisar icke passande stories.
Andra röster blir starkare
Det största bekymret för västerländska demokratier är att dessa andra statligt styrda medier kommer att fylla det tomrum som USAGM lämnar efter sig – inklusive i Stilla havet.
Ryssland, Kina och Iran ökar finansieringen för sina statligt styrda nyhetskanaler, där Kina har spenderat mer än 6,6 miljarder USD under 13 år på sina globala medier. China Media Group är redan ett av de största mediekonglomeraten i världen och tillhandahåller nyhetsinnehåll till mer än 130 länder på 44 språk.
Och Kina har redan fyllt medieluckor som västerländska demokratier nu möjliggjort: när ABC slutade sända Radio Australia i Stilla havet tog China Radio International över dess frekvenser.
Oroväckande nog är skillnaderna mellan media som Voice of America och mer öppet statligt drivna media inte omedelbart tydliga för publiken, eftersom dessa senare inte skyltar med sitt statligt ägande.
En australisk senator var till och med tvungen att be om ursäkt nyligen efter att ha pratat med PressTV och sa att hon inte visste att nyhetsmediet var knutet till den iranska regeringen eller att det stod på Australiens sanktionslista mot Iran.
Nerstängt
Trumps beslut att avveckla USAGM kommer dock inte som en fullständig överraskning. Som författarna till Capturing News, Capturing Democracy: Trump and the Voice of America beskrivit, misslyckades den första Trump-administrationen i sina försök att ta bort redaktionernas "brandvägg" och installera Trumplojalister.
Detta kanske förklarar varför Trump har tagit till mer drastiska åtgärder den här gången. Och som med många av den nuvarande administrationens juridiskt diskutabla handlingar har det funnits motstånd.
American Foreign Service Association säger att de kommer att anföra talan mot nedmonteringen av USAGM, medan Tjeckien söker EU-stöd för att hålla kvar sändningar för Radio Free Europe och Radio Liberty.
Men för många av organisationens journalister, freelancereportrar, sändningspartners och publik kan det vara för sent. Förra veckan rapporterade New York Times att vissa Voice of America-sändningar redan hade ersatts av musik.
Referenser
- Trump silences the Voice of America: end of a propaganda machine or void for China and Russia to fill?, Valerie A. Cooper (2025.03.24) | The Conversation
- Fler bilder (av upphovsrättsskäl) plus några länkar i det engelska originalet.
Skribent
Valerie A. Cooper, Lecturer in Media and Communication, Te Herenga Waka — Victoria University of Wellington
BiBB publicerar en del artiklar på svenska som har koppling till våra ORD och IDstories.
Publicerades: 2025.03.24 Publicerades i BiBB: 2025.04.08
Kategorier 20 The Conversation 21 Om IDstories
Dina kommentarer är mycket välkomna.
You know a lot, we may add a little®