Solenergi är en ny het inkomstkälla för Kaliforniens bönder
Originalꜜ från forskarplattformen The Conversation. Author infoꜜ // Kommentarer (0)ꜜ
California farmers identify a hot new cash crop: Solar power
Föreställ dig att du äger en liten, 20 hektar stor gård i Kaliforniens Central Valley. Du och din familj har brukat denna mark i årtionden, men torka, ökande kostnader och minskad tillgång på vatten gör varje år svårare.
Föreställ dig nu att en utvecklare av solel kontaktar dig och presenterar tre alternativ:
- Du kan arrendera ut 10 hektar av annars produktiv odlingsmark till en entrepenör, som kommer att bygga en solcellsanläggning och sälja elektricitet till det lokala elbolaget.
- Du kan välja 1 eller 2 hektar av din mark för att bygga och driva en egen solcellsanläggning, använda en del av elen till gården och sälja resten till elnätet.
- Eller så kan du fortsätta precis som hittills och hoppas att din gård på något sätt ska överleva.
Du läser nu en av 84 artiklar från The Conversation
Tusentals bönder över hela landet, inklusive i Central Valley, väljer ett av de två första alternativen. En undersökning från 2022 av USA:s jordbruksdepartement fann att omkring 117 000 jordbruksföretag i USA har någon form av solinstallation. Vårt eget arbete har identifierat över 6 500 solanläggningar som idag finns på amerikansk jordbruksmark.
Vår studie av nästan 1 000 solanläggningar som byggts på 10 000 hektar i Central Valley under de senaste två decennierna visar att solenergi och jordbruk kompletterar varandra i böndernas verksamhet. Resultatet är att bönderna tjänar och sparar mer pengar samtidigt som de använder mindre vatten – vilket hjälper dem att behålla sin mark och försörjning.
En hetare, torrare och mer utbyggd framtid
Möjligen finns det inte någonstans i USA där jordbruksmarken är mer värdefull eller mer produktiv än i Kaliforniens Central Valley. Regionen producerar en rad olika grödor, inklusive nästintill all landets produktion av mandlar, oliver och ris. Med mindre än 1% av all jordbruksmark i landet står Central Valley för en fjärdedel av nationens mat, inklusive 40% av dess frukt, nötter och andra färska livsmedel.
Den mat, energi och fiber som dessa gårdar producerar är en hörnsten för landets ekonomi, livsmedelssystem och livsstil.
Men årtionden av intensivt brukande, urbanisering och klimatförändringar pressar bönderna allt hårdare. Vattnet är begränsat, och blir allt knappare: En delstatslag från 2014 kräver att bönderna minskar sin vattenförbrukning ännu mer fram till mitten av 2040-talet.
Bild: Arbetare på jordbruksmark med berg i bakgrunden.
Kaliforniens Central Valley är en av de mest produktiva jordbruksmarkerna i landet.
Avvägningar med att installera solceller på jordbruksmark
När solanläggningarna vi studerade installerades gav Kaliforniens energipolitik och incitament bönderna nya sätt att diversifiera sina inkomster, antingen genom att arrendera ut mark eller genom att bygga egna solanläggningar.
Det fanns en tydlig kompromiss: När mark som använts till odling övergår till att ha solpaneler försvinner ofta jordbruksproduktionen. Vi uppskattade att under solanläggningarnas 25-åriga livslängd skulle marken ha producerat tillräckligt med mat för att mätta 86 000 människor årligen, med antagandet att de äter 2 000 kalorier per dag.
Det fanns också en självklar fördel – ren energi: Dessa anläggningar producerade tillräckligt med el för att förse 470 000 amerikanska hushåll årligen.
Men det resultat vi hoppades kunna identifiera och mäta var den ekonomiska effekten av att ändra markanvändningen från jordbruk till solcellsbruk. Vi fann att de bönder som installerade solceller fick en mycket bättre ekonomisk situation än de som inte gjorde det.
De tjänade mer på två sätt, framför allt ekonomiskt. Alla bönder, oavsett om de ägde egna anläggningar eller arrenderade ut mark, sparade pengar på utsäde, gödningsmedel och andra kostnader för att odla och skörda grödor. De tjänade också pengar på arrende av mark, på att minska sina elräkningar och på att sälja överskottsel.
Bönder som ägde sina egna solanläggningar fick stå för kostnaderna för panelerna, utrustning, installation och underhåll. Men även efter dessa kostnader, tjänade och sparade de cirka 50 000 USD per hektar och år – 25 gånger mer än vad de hade fått ut om de odlat grödor där.
Bönder som arrenderade ut marken tjänade betydligt mindre, men slapp kostnader för bevattningsvatten och drift av just den marken, och tjänade 1 100 USD per hektar och år – utan några startkostnader.
Bönderna sparade också på vatten, något som underlättade efterlevnaden av delstatens vattenregler enligt Sustainable Groundwater Management Act. De flesta solcellsanläggningar sattes på mark som tidigare varit bevattnad. Vi beräknade att genom att stänga av bevattningen på den här marken sparades varje år tillräckligt med vatten för att förse cirka 27 miljoner människor med dricksvatten eller för att bevattna 7 500 hektar fruktodlingar. Efter installationen av solceller lät vissa bönder ytterligare mark ligga i träda, sannolikt tack vare den stabila inkomstströmmen – vilket minskade vattenförbrukningen ytterligare.
Bild: En vy över åkermark med bevattningsspridare som sprutar vatten över stora områden.
Bevattning är avgörande för produktivitet på åkermark i Central Valley. Att täcka en del av marken med solpaneler gör att bevattning av det området kan upphöra och vattnet kan användas på annat håll.
Förändringar inom mat- och energiproduktion
Bönder i Central Valley och på andra platser producerar nu både mat och energi. Den här förändringen kan ge långsiktig trygghet, särskilt för de markägare som själva installerar och driver solanläggningar.
Färska uppskattningar antyder att om 1,1–2,4% av landets åkermark tas i anspråk för solceller, så skulle den elproduktionen – tillsammans med annan ren energi – kunna ersätta behovet av fossila kraftverk i USA.
Även om många grödor är en del av en global marknad som kan anpassa sig till ändrad tillgång, kan förlorad åkermark påverka tillgången till vissa grödor. Lyckligtvis hittar bönder och markägare nya vägar för att skydda åkermarken och matsäkerheten, samtidigt som de bidrar till ren energi.
Ett sådant sätt är agrivoltaics, där bönder installerar särskilt designade solpaneler för att kunna låta boskap beta eller odla grödor under panelerna. Solceller kan också placeras på mindre produktiv mark eller på mark där man annars odlar energigrödor i stället för mat.
Även här kan solcellsparker designas och förvaltas så att de gynnar lokalt jordbruk och ekosystem. Med genomtänkt design, placering och skötsel kan solenergi ge tillbaka till marken och ekosystemen den berör.
Gårdar är mycket mer än bara mark och producerade varor. Gårdar drivs av människor med familjer, vars välbefinnande är beroende av grundläggande och föränderliga resurser som vatten, gödning, bränsle, el och försäljning av grödor. Bönder tar ofta lån vid sådden i hopp om att kunna betala tillbaka skulder och få lite över efter skörden.
Att installera solceller på gården kan ge bönder en diversifierad inkomst, hjälper dom att spara vatten och minska risken vid dåliga år. Det gör solenergi till en tillgång för jordbruket, inte ett hot mot matförsörjningen.
References
- California farmers identify a hot new cash crop: Solar power, Jacob Stid, Annick Anctil and Anthony Kendall (2025.02.21) | The Conversation
- Images (copyright reason), and links in the English original
- Artikeln är publicerad med tillstånd
- Om den mycket stora forskar-och mediaplattformen The ConversationORD i BiBB
About BiBB, an encyclopedia 4.0 and media company
Authors
Jacob Stid, Ph.D. student in Hydrogeology, Michigan State University
Annick Anctil, Associate Professor of Civil and Environmental Engineering, Michigan State University
Anthony Kendall, Professor of Earth and Environmental Sciences, Michigan State University
Kommentarer
- Din kommentar // Namn, titel (2025....)
Publicerades: 2025.07.16 Publicerades i BiBB: 2025.07.17
SMS:a en kommentar
genom att klicka här [ öppnar din app ]
SMS:a en kommentar till 076 034 32 20 eller mejla.
Kategorier 20
The Conversation 84

Förslag till förbättringar av BiBB är välkomna
You know a lot, we may add a little®