Wagnergruppen

1 Story

Wagnergruppen
WagnergruppenJ.S.

// Prigozhin död/mördadꜜ // Wagnergruppen är en rysk privatägd terroristorganisation som är mest känd för sin medverkan i Rysslands angreppskrig mot Ukraina 2023 och för sitt mycket brutala uppträdande. Gruppen fick mycket stor internationell uppmärksamhet när den - den 23 juni 2023 - inledde en militär rebellmarsch mot Moskva. Det uttalade syftet var att avsätta den högsta militärledningen vars kamp mot Ukraina Wagnerledningen ansåg undermålig. Världen höll andan och spekulerade om vad som var på gång och hur detta eventuella uppror skulle sluta.

Svar 2 Om omvärldens klassificering av Wagnergruppen. Allt fler länder stämplar Wagnergruppen som en terrororganisation

"Revolten" var inte för att ta makten i Kreml för att man ogillade anfallet mot Ukraina utan för att man ville öka dödandet i Ukraina än mer.

Alla kunde i realtid följa hur Wagnergruppen utan motstånd från den ryska militären intog miljonstaden Rostov-on-Don, förstörde några ryska flygplan och dödade ett drygt tiotal ryska soldater. Marschen fortsatte mot Moskva, ett ur Putins och den ryska elitens synvinkel mycket oroande scenario. Putin lämnade Moskva och så gjorde många andra rika och mäktiga. Putin höll ett TV-tal där han beskrev Wagnergruppen som förrädare och att de skulle straffas hårt.

Men, plötsligt avbröt Wagnergruppen marschen mot Moskva och hävdade att de skulle omgrupperas till grannlandet Belarus och att de soldater som gick över till ryska armén skulle befrias från straff för upproret. Många spekulerade också över vad som skulle ske med Wagnergruppens mycket mediasynlige ledare Prigozhin. Vilken roll och vilket öde som på lite sikt väntar Prigozhin är omöjligt att veta idag.

Man kan läsa mer om Wagnerguppens historia och aktiviteter i svenska Wikipediaꜜ och i engelska Wikipediaꜜ. Enligt olika källor har cirka 30.000 Wagneranställda dött i kriget mot Ukraina. Såväl i media som i videos från Wagnergruppen dokumenterades att cirka 50.000 personer i ryska fängelser rekryterades till rysk militärtjänst. Det är också verifierat att flertalet sändes till fronttjänst utan utbildning och med undermåliga resurser. De blev "kanonmat" och kännetecknande nog kallades dessa i ryska militärkretsar för engångssoldater.

Putin ljög längeꜜ om att ryska staten inte var en av de största finansiärerna av Wagnergruppen. Enbart mellan maj 2022 och maj 2023 betalade ryska staten cirka en miljard USD till Wagnergruppen.

Wagnergruppen i Afrika

Ryssland har under senare år gjort stora ansträngningar för att öka sitt inflytande i Afrikaꜜ. Wagnergruppen har varit och är ett instrument i denna strategi. Finansiellt får gruppen stöd från Ryssland för detta men man får också ersättning från ledningarna i ett antal auktoritära regimer som Centralafrikanska republiken, Libyen, Mali och Sudan.

I en video av tidningen Kyiv Independentꜜ presenteras deras syn på Wagnergruppen.

Uppdatering 23.08.23: Prigozhin rappporterats död i en flygplanskrasch

Enligt flera media rapporterades att Wagners ledare Yevgeniy Prigozhin fanns ombord på ett privat jetplan som idag störtade nära staden Tver cirka 20 mil nordväst om Moskva. Samtliga 10 ombord - inklusive P:s närmsta medarbetare Dmytrop Utkin som skapade Wagnergruppen och gruppens chef för säkerhet och logistik - omkom. Många spekulationer om orsaken till kraschen, att det sköts ner av rysk militär är en. Mer info kommer när något signifikant finns att tillföra.

Referenser
Skribent

Johan Schlasberg

BiBB.se

(bibb.se)
Publicerades: 2023.08.20

Uppdaterades: 2023.08.23


2 Story

Omvärldens klassificering av Wagnergruppen

I januari 2023 klassificerade det amerikanska Finansdepartementet Wagnergruupen som en Transnational Criminal Organization

Wagnergruppen är ett ryskt privat militärföretag som leds av Yevgeniy Prigozhin, en nära förtrogen till Putin och målet för flera amerikanska sanktioner. Wagner Group har varit involverat i Kreml-stödda stridsoperationer runt om i världen för att stödja Putins krig mot Ukraina. [...] Wagnergruppen har också blandat sig i och destabiliserat länder i Afrika, begått omfattande människorättsbrott och utpressat naturresurser från befolkningen. Idag omklassificeras Wagner Group enligt Executive Order (E.O.) 13581, ändrad av E.O. 13863, till att vara en utländsk entitet som utgör en betydande transnationell brottsorganisation. Personer från Wagner har varit involverade i en pågående serie allvarlig brottslig verksamhet, inklusive massavrättningar, våldtäkter, barnbortföranden och fysiskt våld i Centralafrikanska republiken (CAR) och Mali. (Ibid.) Original

Andra röster för att stämpla Wagnergruppen som en terrororganisation

Ett flertal andra länder - England, Frankrike med flera diskuterar att officiellt deklarera Wagnergruppen som en terroristorganisation. Frågan har också rests i ett förslag till EU-parlamentet. Uppdatering kommer.

Referenser
Skribent

Johan Schlasberg

Publicerades: 2023.08.20
Uppdaterades: 2023.10.11

Ryssland-Ukraina

     Lista på eventuellt nya ORD i BiBB.  
Något du är extra intresserad av?You know a lot, we may add a little®