Trump 2024

1 Story 2 TEMANꜜ

trump 2024

Expresidenten Donald Trump blev den förste - den 15 november 2022 - att officiellt anmäla sitt intresse för att bli det republikanska partiets (GOP) presidentkandidat inför presidentvalet i USA 2024.

I ett uppdaterat uppslagsverk från december 2024 kan man läsa om hur långt hans kandidatur räckte. Blev Trump GOPs presidentkandidat och besegrade ett fält av konkurrenter som Nikki Haley och Ron DeSantis ORD? Men med start nu i mars 2023 kommer BiBB att regelbundet följa hur striden om presidentkandidaturen utvecklas.

SVAR 2: Om interna omröstningar.   SVAR 3: Om opionionsundersökningar.   SVAR 4: Om varför Trump vill bli president? Benåda sig själv?

Texterna om Trump försöker skilja mellan perspektivet hur en så konstant storljugande person som Donald Trump på allvar kan bli det republikanska partiets kandidat 2024 och vad de amerikanska väljarna de facto anser och beslutar. Uppslagsverk ska i möjligaste mån vara faktabaserade och därmed följer, för moderna uppslagsverk, transparens men inte diffus värdeneutralitet. Trump och inte mindre än drygt 500 kandidater till offentliga poster i mellanårsvalet 2022 hävdade att Joe Biden inte hade vunnit presidentvalet 2020 på ett rättmätigt sätt. Detta formulerades 2020 i slagordet Stop the steal. Det finns trots ett stort antal omräkningar, utredningar och domstolsprotokoll INGET som styrker det påståendet. Detta har inte fått Trump - eller miljoner republikanska väljare - att ändra uppfattning.

Mer om expresidenten Donald Trump kan läsas i många källor inklusive Wikipedia.

Uppdateringar om de juridiska tvisterna mot Trump

Den 30 mars 2023ꜜ beslutade en "Grand jury" i Manhattan, New York att åtala Donald Trump för hans roll i samband med utbetalning av pengar för att tysta ner sin relation med en "porn star" (Stormy Daniels). Nästa steg är att Trump måste infinna sig i domstolen för fotografering, fingeravtryck och förhör. Det har spekulerats i media om han vid häktningen kommer att handfängslas.

Det har också spekulerats i (sociala) media om Trump vid häktningen kommer att tvingas gå en så kallad "perp walk". Enligt uppslagsverket dictionary.com är detta

US informal: an arranged public appearance of a recently arrested criminal for the benefit of the media.

Ordet "perp" är en förkortning av perpetrator (förövare). Trump kommer troligen att frisläppas efter förhöret i avvaktan på rättegång. Detta är första gången i USAs historia som en tidigare president åtalas för ett kriminellt brott.

Trump utreds för tre andra möjliga brott varav ett är hans försök att manipulera valresultatet i Georgia 2020.

Uppdatering 30 augusti 2923

I augusti åtalades Donald Trump i delstaten Georgia enligt den så kallade RICO-lagen ORD, en lag som skrevs under av president Nixon för att i första hand användas mot organiserad brottslighet. Rättegången ska inledas i mars 2024 trots motstånd från Trumps advokater som ville skjuta den till 2026.

Det kan noteras att vid en TV-utfrågning i Fox News ORD i augusti svarade alla utmanarna inom det republikanska partiet utom två att de skulle stödja Donald Trump även om han fälldes av en domstol i Georgia. Detta säger något (oroväckande) om det republikanska partiet. Och USA.

Referenser
Skribent

Johan Schlasberg

BiBB.se

(bibb.se)
Publicerades: 2023.03.13

Uppdaterades: 2023.08.30


2 Notis

Företeelsen 'Caucus' är viktig i amerikansk politik och kan beskriva som ett förberedande valmöte. Ett caucus är ett led i en intern urvalsprocess inom respektive parti.

När denna notis skrivs är det mycket intresse kring det Republikanska partiets caucus i delstaten IOWA. Enligt en artikel i NY Timesꜜ är utgången av denna process - som avslutas i februari 2024 - avgörande för Donald Trumps utsikter att bli partiets presidentkandidat.

Ingen tidigare president har försökt återta Vita huset i modern tid. En förlust eller till och med en mindre än övertygande vinst för Trump i delstatens valmöten, kickoff-tävlingen för republikaner i början av nästa år, skulle signalera en nästan dödlig svaghet för hans kampanj, enligt G.O.P. strateger i och utanför staten. Av den anledningen är både hans utmanare och Donald Trump själv extra uppmärksamma på Iowa.(Ibid.) Original

Skribent

Johan Schlasberg

Publicerades: 2023.03.19
Uppdaterades: ....


3 Notis

Opinionsundersökningar i USA om GOPs presidentkandidater

Här kommer efterhand att publiceras korta sammanfattningar av kandidaternas relativa positioner. En del opinionsundersökningar är begränsade till en stat medan andra är mer nationella.

Enligt Reuters 23.02.14ꜜ leder Trump (43%) över DeSantis (31%) och Pence (8%).

Opinionsuppdatering 29 mars 2023

Mixed Signals On Trump: Majority Says Criminal Charges Should Disqualify '24 Run, Popularity Is Unchanged, Leads DeSantis By Double Digits, Quinnipiac University National Poll Finds. (Källaꜜ)

Man måste vara medveten om att det finns ett flertal organisationer i USA som gör opinionsundersökningar om ett stort antal frågor. De använder olika metoder och har bland annat stora olikheter i den tillfrågade populationen. Resultaten kan också påverkas av beställaren och det val av opinionsföretag denne gör.

Det kan också noteras att 80% anser att Putin är en krigsförbrytare medan 52% av de republikanska väljarna anser att USA gör för mycket för att hjälpa Ukraina medan motsvarande siffra för demokratiska väljare är 12%. 12% respektive 32% anser att USA gör för lite för att hjälpa Ukraina.

I en intervju den 10 maj 2023 i CNN vägrade Trump att ta ställning i konflikten mellan Ryssland och Ukraina. Trump - som vanligt upprepade sina lögner om valet 2020 - sa att om han blev president skulle USA skicka färre vapen till Ukraina och att han skulle benåda flera av de som dömts för uppviglingen den 6 januari 2021. (Källa.)

Skribent

Johan Schlasberg

Publicerades: 2023.03.13
Uppdaterades:2023.05.11


4 Story

Varför vill Donald Trump bli president igen?

Han har visserligen lovat att Han kan avsluta kriget mellan Ryssland och Ukraina på en dag och lösa många andra komplicerade samhällsproblem som ingen annan kan, men det kan också finnas andra motiv varav några tagits upp i flera artiklar i amerikanska media.

Trump har ett flertal juridiska konflikter som sträcker sig från de rent ekonomiska till frågor om hans försök att påverka valutgången 2020 (i bland annat Georgia) och hans agerande (eller icke) vid stormningen av kongressen 6 januari 2021. En hypotes är att han genom att åter bli president får väsentligt ökande möjligheter att vinna flera av dessa strider.

Under hela det timslånga talet när Trump tillkännagav sin kandidatur gjorde Trump klart att han vill att hans kampanj ska ses av republikanerna som ett uppoffrande åtagande.
'Alla som verkligen försöker ta sig an detta riggade och korrupta system kommer att ställas inför en eldstorm som bara ett fåtal kan förstå", sa han vid ett tillfälle och beskrev den rättsliga och känslomässiga belastningen som hans presidentskap och perioden efter presidentperioden har tagit på hans familjemedlemmar (CNN) Original

Referenser
Skribent

Johan Schlasberg

Publicerades: 2023.03.13
Uppdaterades: ....

Kontroversiella ORD USA valåret 2024Lista på eventuellt nya ORD i BiBB.
Något du är extra intresserad av?You know a lot, we may add a little®