Poddradio

1 AI

Fråga: Vad är poddradio?

Poddradio är en form av digitalt medieinnehåll som distribueras via internet och kan streamas eller laddas ner för avlyssning när som helst och var som helst. Termen "poddradio" är en kombination av orden "iPod," en populär musikspelare från Apple, och "radio," och den hänvisar till ljudfiler, vanligtvis i form av radioprogram eller talkshows, som är avsedda att avlyssnas på mobila enheter, datorer eller andra mediaspelare.

SVAR 2: Om iPod 2001-2022 och time-shifting.   SVAR 3: Om framtiden för poddradio.

Här är några viktiga egenskaper och aspekter av poddradio:

1. On-Demand: Poddradioprogram är tillgängliga när som helst och kan avlyssnas efter användarens eget schema. Det finns ingen nödvändighet att följa en sändningstid som i traditionell radio.

2 Mångfald av Innehåll: Poddradio täcker ett brett spektrum av ämnen och genrer. Det finns poddradioprogram som behandlar nyheter, underhållning, utbildning, vetenskap, teknik, historia, och mycket mer.

3. Enkelt Att Skapa: Det är relativt enkelt att skapa och publicera poddradioprogram. Många enskilda innehållsskapare, journalister, och experter använder sig av poddradio som ett medium för att nå sin publik.

4. Nedladdningsbart Innehåll: Användare kan ladda ner poddradioprogrammen till sina enheter och avlyssna dem offline, vilket är praktiskt när man reser eller inte har tillgång till internet.

5. Prenumeration: Många poddradioentusiaster prenumererar på sina favoritprogram. Detta innebär att nya avsnitt automatiskt laddas ner till deras enheter så snart de är tillgängliga.

Poddradio har blivit mycket populärt tack vare dess tillgänglighet och mångfald av innehåll. Det har också möjliggjort för en bredare målgrupp att producera och dela sina egna tankar, idéer och berättelser med en global publik.

Skribent

Svar via ChatGPT 23.10.17 i version 23.09.25. Och är accepterad av redaktionen i BiBB®

Publicerades: 2023.02.06   
Uppdaterad senast: 17 oktober 2023.


2 Notis

I Sverige används både det svenska ordet poddradio, ofta utan avledningen radio - en podd, och det engelska podcast.

"Pod" kommer från Apples mediaspelare Ipod som introducerades 2001 och producerades i ett flertal generationer och format. Produkten slutade tillverkas i mitten av 2022.

Time-shifting

Ipod för ljud och den hårdvarubaserade tjänsten TiVo för TV tillförde en ny bekvämlighet för användarna. Man kunde lyssna på musik, en podd eller se ett TV-program när det passade en själv och var inte bunden av fasta programtablåer. En podd kan vara en originalproduktion eller vara ett ordinarie radioprogram som gjorts tillgängligt i poddformat.

Det finns ett flertal företag som producerar topplistor över ledande poddar. Googla och välj.

Referenser
Skribent

Redaktionen i BiBB®

Publicerades: 2023.02.06   
Uppdaterad senast: 6 februari 2023.


3 Story

Om framtiden för poddradio

Inom nästan alla kommersiella områden finns det en rad analys- och konsultföretag som beskriver marknadens ledande aktörer, siar om teknikutveckling och den framtida marknaden. Enligt en rapportꜜ 2021 från ett amerikanskt analysföretag var marknaden för podcasts i USA värd 3.5 miljarder USD 2019. De räknade med att marknaden i USA skulle ha en årlig ackumulerad tillväxt på cirka 27% och att världsmarknaden skulle ha en årlig tillväxt mellan 2021 0ch 2028 på 31.1%.

Prognoser som dessa har lett till en explosion av poddproducenter även i Sverige. Ett "tåg" som många ville hoppa på. Spotify är ett av de företag som gjort stora investeringar i podcasts vilken bland annat kommenterats i Financial Times 23.02.02 Reality check for Spotify and the podcast boomꜜ. I artikeln framförs att resultatet inte riktigt blivit det förväntade.

Diagram över nya poddar
Antal nya poddar

Som figuren (Källaꜜ) visar ökade antalet nya poddar närmast explosivt under många år för att under 2021 och 2022 minska drastiskt. Inom branschen har det nu höjts röster om att podcasting inter kommer att bli så stort som man en gång hoppats. I FT-artikeln citeras en poddentreprenör och rådgivare, Nick Holt, som säger ...

Varje år av mediets existens har det beskrivits som "nästa stora sak". Vid vilken tidpunkt måste man bara säga att det snarare än att vara en "stor grej" på uppgång, bara är en "medelstor grej." (Holt i FT)

I en bloggpost säger Holt att inspelning av poddar idag allt oftare kombineras med en videoinspelning. Sammanfattningsvis kan man notera att den ursprungliga definitionen av en podd idag vidgas i olika riktningar, format och mediakanaler.

Referenser
Skribent

Johan Schlasberg

Publicerades: 2023.02.06   Uppdaterad senast: 6 februari 2023Föreslå ett helt nytt ORD som kan passa i uppslagsverket BiBB®You know a lot, we may add a little®