Krugman om Tesla

1 Story TEMA: Ekonomi

Paul Krugman fick 'Nobelpriset' i ekonomi 2008 och är idag nog mest känd som krönikör i New York Times. Den 27 december 2022 skrev han en krönika "Did the Tesla Story Ever Make Sense?".

Krönikans rubrik syftar på det stora börsfallet i Tesla-aktien under 2022. Se Svar 2. Krugman jämför inledningsvis börs- och värdefallet för kryptovalutor och Tesla. Han skriver att Tesla-aktiens fall är en möjlighet att prata om vad som gör företag framgångsrika i informationsåldern. Och i slutändan kan Tesla och Bitcoin ha mer gemensamt än du tror. Krugman är minst sagt skeptisk till Elon Musk ...

I wouldn’t trust him to feed my cat, let alone run a major corporation.

SVAR 2: Om aktien Tesla.

Krugman jämför å ena sidan Apple och Microsoft med å andra sidan bilföretaget Tesla och hävdar att de förstnämnda har betydligt större möjligheter att generera långsiktiga vinster än Tesla där ett antal starka konkurrenter kommer att minska den aura och unikitet som Teslas elbilar representerade. De förstnämnda har fördelen av betydande Nätverkseffekter enW vilket Tesla helt saknar. Krugman tror inte att Tesla kommer att kunna uppnå någon form av nätverkseffekt utan efterhand blir en bland andra tillverkare av elbilar.

Men hur kan man då förklara att Tesla-aktien under en period fick ett så högt värde?

Svaret, så gott jag kan säga, är att investerarna blev förälskade i en story om en briljant, cool innovatör, trots avsaknaden av ett bra argument om hur den här killen, även om han verkligen var den han såg ut att vara, kunde hitta en långlivad pengamaskin. (Ibid.) Original

Referenser
Skribent

Redaktionen i BiBB®.

Publicerades: 2022.12.29   
Uppdaterad senast: 4 januari 2023


2 Story

Om aktien Tesla

Enligt en artikel i Svenska Dagbladet i december 2022 har 127.000 svenskar aktier i Tesla. I början av 2022 stod aktien i 400 USD och den hade i slutet av året fallit till cirka 113 USD. Detta innebär en sammanlagd värdeminskning på över 1.000 miljarder SEK.

tesla aktien

Många har kommenterat orsakerna till det stora börsraset i Tesla. Elon Musk har som förklaring twittrat att man inte kan rå över den försämrade makroekonomiska globala ekonomin. Grafen visar dock att Tesla-aktien tagit mer stryk än börsindex. Några har pekat på att Tesla stängt sin fabrik i Kina och att det finns tecken på minskande efterfrågan av Teslabilar. I december erbjöd Tesla rabatter på 7.500 USD i USA (källa: Financial Times 2022.12.23) till de som köpte någon av bolagets mest sålda modeller. Både investerare och analytiker har oroats av Musks engagemang i Twitter. Dels för att detta tar bort hans fokus från bland annat Tesla men också för att förvärvet av Twitter framtvingat att han sålt ett betydande antal aktier i Tesla.

tesla blankning

Som framgår av grafen (källa: WSJ 2022.12.22) var det många som förlorade betydande summor 2021 och tidigare på att blanka Tesla-aktien. 2022 har den strategin varit väsentligt mer framgångsrik. Man kan i detta sammanhang notera att P/E talet för Tesla idag är 35 medan det är ungefär 3 för BMW och Mercedes och 10 för Toyota. Detta stärker de som tror på en fortsatta fall av Tesla-aktien.

Tesla har haft ett symbolvärde för de som vill markera att man kör 'miljöansvarigt'. Som framförs i storyn ovan blir Tesla dock allt mindre unik över tiden som producent av elbilar och detta lär skapa ett fortsatt långsiktigt tryck neråt på aktien. Många har undrat varför Elon Musk några dagar före mellanårsvalet 2022 i USA twittrade att väljarna borde rösta på republikanerna. Hans oberäkneliga sätt att leda Twitter har absolut inte bidragit till hans 'kultstatus'. Tvärtom. Det är rimligt att utgå ifrån att många avstår från att köpa en Tesla på grund av Elon Musk. Inte minst när alternativen blir allt fler och allt bättre.

Uppdatering i oktober 2023

Den 16 oktober 2023 stod Teslaaktien i 254 USD. Deen 12 oktober 2023 skrev affärstidningen Barrons ...

Tesla’s U.S. market share took a surprising dive in the third quarter, highlighting three things: Elon Musk’s company isn’t immune to competition and needs more models, not to mention a rebound in production.

Referenser
Skribent

Johan Schlasberg

Publicerades: 2022.12.29   
Uppdaterad senast: 4 januari 2023Föreslå ett helt nytt ORD som kan passa i uppslagsverket BiBB®You know a lot, we may add a little®