Kaja Kallas

Svar 1 [Notis] Tema: Ryssland-Ukraina

Kaja Kallas
Kaja Kallas

Kaja Kallas är sedan januari 2021 premiärminister i Estland. Hon är sedan 2018 ledare för Reformpartiet och leder idag en mittenregering. Utbildad jurist och ekonom och familjen har i flera generationer - hennes farfars far var en av dem som grundade den första estniska republiken 1918 - haft en central roll i landets politik. Utanför Estland är nog Kallas idag mest känd för sitt mycket tydliga stöd till Ukraina. Detta är fokus i Svar 2 ↓

Referenser
Skribent

Johan Schlasberg, redaktionen i BiBB.

Publicerades: 2023.04.27   Uppdaterad senast: 27 april 2023


Svar 2 [Story]

Dagens Nyheter intervjuade Kaja Kallas ↓ i april 2023 och i artikelns ingress står

Inget land är mer beslutsamt i sitt stöd för Ukraina, ingen regeringschef mer konsekvent i sitt motstånd mot Putins regim än Estland och Kallas. [...] Hon betonar det hon har sagt sedan krigsutbrottet i februari 2022, ja även före det ryska anfallet: vi får aldrig lita på Ryssland, aldrig vackla i vårt motstånd mot den aggressiva stormakten.

Några citat från intervjun

Vi får inte tröttna, vi måste fortsätta kämpa. Och vi måste tro på Ukrainas seger. Det är väldigt viktigt. [...] Så länge Ryssland inte vinner i UKraina angriper de inga andra länder

Till skillnad från många andra länder var Kaja Kallas och Estland övertygade om att den ryska militära mobiliseringen nära Ukrainas gräns skulle leda till ett angreppskrig mot Ukraina.

I tidningen Estonian World publicerades en artikel den 22 februari 2022 ↓ som berättar att Estlands underrättelsetjänst anser att den ryska militären enbart väntar på klarsignal från Rysslands politiska ledning för att inleda ett anfall mot Ukraina.

In our assessment, the Russian Armed Forces are ready to embark a full-scale mlitary operation against Ukraine frpm the second half of February.

Estland skickade ett antal Javelinrobotar till Ukraina strax före krigsutbrottet och dessa hade stor betydelse för att avvärja den första anfallsvågen mot Kiev.

Referenser
Skribent

Johan Schlasberg, grundare av uppslagsverket BiBB.

Publicerades: 2023.04.27   Uppdaterad senast: 27 april 2023 Upptäck fler ORD.      Dina synpunkter är välkomna. Sänd SMS till 070 576 20 15 eller mejla.