Kaja Kallas

1 Notis 2 TEMANꜜ

Kaja Kallas
Kaja Kallas

Kaja Kallas är sedan januari 2021 premiärminister i Estland. Hon är sedan 2018 ledare för Reformpartiet och leder idag en mittenregering. Hon är jurist och ekonom och familjen har i flera generationer haft en central roll i landets politik. Hennes farfars far var en av dem som grundade den första estniska republiken 1918.

SVAR 2: Om att Kaja Kallas utanför Estland idag är mest känd för sitt mycket tydliga stöd till Ukraina. Fått problem med makens affärer i Ryssland.

Referenser
Skribent

Redaktionen i BiBB®

BiBB.se

(bibb.se)
Publicerades: 2023.04.27

Uppdaterades: 2023.09.20


2 Story

Dagens Nyheter intervjuade Kaja Kallasꜜ i april 2023 och i artikelns ingress står

Inget land är mer beslutsamt i sitt stöd för Ukraina, ingen regeringschef mer konsekvent i sitt motstånd mot Putins regim än Estland och Kallas. [...] Hon betonar det hon har sagt sedan krigsutbrottet i februari 2022, ja även före det ryska anfallet: vi får aldrig lita på Ryssland, aldrig vackla i vårt motstånd mot den aggressiva stormakten.

Några citat från intervjun

Vi får inte tröttna, vi måste fortsätta kämpa. Och vi måste tro på Ukrainas seger. Det är väldigt viktigt. [...] Så länge Ryssland inte vinner i UKraina angriper de inga andra länder

Till skillnad från många andra länder var Kaja Kallas och Estland övertygade om att den ryska militära mobiliseringen nära Ukrainas gräns skulle leda till ett angreppskrig mot Ukraina.

I tidningen Estonian World publicerades en artikel den 22 februari 2022ꜜ som berättar att Estlands underrättelsetjänst anser att den ryska militären enbart väntar på klarsignal från Rysslands politiska ledning för att inleda ett anfall mot Ukraina.

In our assessment, the Russian Armed Forces are ready to embark a full-scale military operation against Ukraine from the second half of February.

Estland skickade ett antal Javelinrobotar till Ukraina strax före krigsutbrottet och dessa hade stor betydelse för att avvärja den första anfallsvågen mot Kiev.

I augusti 2023 publicerades att Kaja Kallas make gjort mycket lönsamma affärer i Ryssland och att hon lånat ut flera miljoner till honom utan att säga sig veta vad pengarna skulle användas till. Krav har rests mot att hon ska avgå.

Referenser
Skribent

Johan Schlasberg

Publicerades: 2023.04.27
Uppdaterades: 2023.09.07

Personer Ryssland-UkrainaLista på eventuellt nya ORD i BiBB.
Något du är extra intresserad av?You know a lot, we may add a little®