Hinkley Point C kärnkraftverk
1 Story
Kärnkraftverket Hinkley Point C (HPC) är hittills mest känt för att det är kraftigt försenat och kostat extremt mycket mer än vad som planerats. Ägarna är franska EDF Energy och China General Nuclear Power Group (CGN). På grund av förseningar ock ständigt ökande kostnader pågår besvärliga diskussioner om vem som ska finansiera slutförandet av HPC. Hur mycket "tvingas" engelska och franska staten att engagera sig. Detta kan ske både genom att medfinansiera konstruktionen och via prisgarantier för levererad elkraft.
HPC är en Tryckvattenreaktorꜜ vilket är den vanligaste typen av kärnkraftsreaktorer i världen. De svenska kärnkraftverken Ringhals 2, 3 och 4 är av det slaget.
Svar 2 Om Hinkley Point C i Financial Times. Svar 3 Om vad kan Sverige lära av problemen med HPC? Svar 4 Open Access forskning.
HPC är Englands första nya kärnkraftverk sedan 1995 och är vid full drift planerat att ge el till motsvarande sex miljoner hushåll. Detta motsvarar 6-7% av Englands energiproduktion. I denna videoꜜ berättar HPC's chef om projektets framväxt och nuläge. Han berättar att man har fått skapa en ny kompetensstruktur för både personer och leverantörer. De senaste förseningarna förklaras till övervägande del (15 månader) bero på Covid-19 effekter.
Referenser
- Hinkley Point Wikipedia • 14 referenser
- Hinkley Point C nuclear power station Wikipedia • 185 referenser
- Hinkley Point C, officiell hemsida för projektet
- Jan 2024 Project update, video by Hinkley Point C's Managing Director Stuart Crooks
- Tryckvattenreaktor Wikipedia • 0 referenser
- Pressurized water reactor Wikipedia • 28 referenser
Skribent
Publicerades: 2024.02.06 Uppdaterades: ....
2 Story
Referenser till artiklar i Financial Times (FT)
FT har publicerat ett flertal artiklar om engelsk kärnkraft och Hinkley Point C. En sökning i FT på "Hinkley Point C" gav strax över 300 svar. Här kommer några rubriker ...
Why are nuclear power projects so challenging? (24.02.01) Paris seeks UK loan guarantee after Hinkley Point nuclear plant costs soar (24.01.31) Hinkley Point C delay deals blow to UK energy strategy (24.01.27) UK nuclear plant hit by new multiyear delay and could cost up to £46bn (24.01.23) EDF told not to expect UK to step in to fund flagship nuclear project (23.12.14).
I den första refererade artikeln refereras The International Energy Agency (IEA) som säger att kärnkraftsprojekt som startades mellan 2010 och 2020 i genomsnitt är tre år försenade. Bland de störande faktorerna nämns ...
Tekniska problem, brist på kvalificerad personal, störningar i försörjningskedjan, strikt reglering och förändrade väljarpreferenser är nyckelfaktorer som utvecklare och regeringar brottas med. (Ibid.) Originalꜜ
Idag är cirka 70% av kärnkraftsverken under byggnation ryska eller kinesiska. (Att Sverige skulle köpa ett eller flera kärnkraft från dessa länder får anses som uteslutet). Utöver de finansiella problemen finns stigande priser på uran och att Ryssland idag står för nästan hälften av den globala kommersiella anrikningskapaciteten. Detta ger kärnkraften en global geopolitisk roll som förnybara energislag knappast kan tillmätas.
Av flera artiklar i FT framgår att störningar och kostnadsökningar inom kärnkraftssektorn åtrrverkar på många länders nationella energistrategier.
Referenser
- Why are nuclear power projects so challenging?, R. Millard et al., (24.02.01) |
- AlternativkostnadORD i BiBB®
Skribent
Publicerades: 2024.02.06 Uppdaterades: ....
3 Story
Vad kan Sverige lära av projektet Hinkley Point C?
Eftersom det inte byggts något nytt kärnkraftverk i Sverige på flera decennier saknar landet erforderlig infrastruktur - kompetens, leverantörer med mera - för den massiva satsning på ny kärnkraft som dagens regering är varma anhängare av. I ett internationellt perspektiv är stora förseningar och väsentligt större kostnader än planerat med något undantag det i särklass vanligaste.
Detta leder till frågor om vad beslutsfattare och allmänhet kan lära av andras erfarenheter och misstag för att i så hög grad som möjligt minska riskerna för förseningar och budgetkatastrofer? En krönika i Dagens Nyheterꜜ i januari 2024 tar upp just den frågan. Inledningen är ...
Kärnkraftsnotan i Storbritannien fortsätter att skena, jättesatsningen Hinkley Point C väntas nu kosta upp emot 600 miljarder kronor och bli minst 13 år försenad. Kan det brittiska kärnkraftsfiaskot bli en lärdom för Sveriges satsning – eller kommer historien att upprepas?(P. Alestig, DN)
Artikeln baseras delvis på en intervju med statliga bolaget Vattenfall som nyligen gjorde en resa till England för att inhämta erfarenheter från Hinkley Point C. Ett stort antal regeländringar och tekniska designändringar under pågående byggnation är några av de faktorer som bidragit till projektets problem.
Tydligast av allt är dock lärdomen att ett enskilt bolag inte ensamt kan bära de ekonomiska riskerna. Det krävs helt enkelt att staten eller elkunderna går in och tar en del av risken – och kostnaden. (P. Alestig, DN)
Som motvikt till beskrivningen av Hinkley Point C som ett tidskrävande fiasko kan man följa projektets utveckling på bolagets hemsidaꜜ. Att HPC är 13 år försenat är inte hur HPC själv beskriver läget.
Referenser
- Kan Sverige lära av det brittiska kärnkraftsfiaskot?, Peter Alestig (2024.01.15) krönika i Dagens Nyheter |
- Hinkley Point C, officiell hemsida för projektet
Skribent
Publicerades: 2024.02.06 Uppdaterades: ....
4 Open Access forskning
Denna artikel av Amory Lovinsꜜ är en aktuell genomgång av situationen för kärnkraft i USA.
USA:s kärnkraft: status, framtidsutsikter och klimatkonsekvenser
Abstrakt
Kärnkraft främjas intensivt och subventioneras alltmer i både gamla och potentiella nya former. Ändå lider den samtidigt av en global kommersiell kollaps i slow motion på grund av en inneboende dålig ekonomi. Denna sammanfattning i ett amerikanskt sammanhang dokumenterar båda trenderna, och betonar frånvaron av ett reellt behov och ett affärs- eller klimatcase. (Ibid.) Originalꜜ
Lovins lyfter fram att kostnaderna för förnybara energislag idag kontinuerligt minskar med ökande volymer, effektivare teknologier och sjunkande investeringskostnader tack vare billigare installationer och effektivare logistikkedjor. Kärnkraften uppvisar den motsatta kostnadsutvecklingen.
I ett stycke rubricerat "Competitive Landscape" säger Lovins ...
Den viktigaste avgörande faktorn för kärnkraftens framtid, även om den minst diskuteras av dess förespråkare och till och med av många av dess kritiker, är dess ekonomi. Den framstående handelsbanken Lazard säger att USA:s "avancerade" kärnkraftsnybyggnad (en 2,2-GW LWR-station) skulle kosta 3–8 gånger mer per MWh än osubventionerad sol- eller vindkraft (referens). (Ibid.) Originalꜜ
Slutligen ett citat ur artikeln om avbrutna kärnkraftsprojekt, höga driftskostnader och frånvaron av minskade koldioxidutsläpp
Sammanlagt spenderade den mycket omtalade amerikanska kärnkraftsrenässansen över 40 miljarder dollar men har inte sparat en enda molekyl av CO2 och kommer troligen inte att någonsin göra det. Licenser söktes för 31 reaktorer; högst två får slutföras. Det debaclet är nu tyst glömt när nästa dyker upp (nedan) från samma ohejdade hejarklack.
Kärnkraftens driftskostnader, som länge antagits vara triviala och lägre än för fossilbränsleproduktion, har visat sig inte vara någondera, eftersom fördelen med bränslekostnaden uppvägs av oväntat höga kostnader utöver bränslen.(Ibid.) Originalꜜ
Referenser
- US nuclear power: Status, prospects, and climate implications, A. Lovins (2022), The Electricity Journal Volume 35, Issue 4 |
- Levelized Cost of Energy+, Lazard 2023, video | Lazard är en global investeringsrådgivare
- Om Open Access artiklar i BiBB
- GoogleöversättningORD i BiBB®
Skribent
Publicerades: 2024.02.06 Uppdaterades: ....
Ditt intresse bidrar till nya ORD i BiBB.
Se Lista och Guide till nya ORD.
You know a lot, we may add a little®