Yoann Bourgeois

1 Story 2 TEMANꜜ

Yoann Bourgeois

Yoann Bourgeois är en innovativ fransk dansare, koreograf, konstnär och kulturföretagare. I flera av Yoann Bourgeois föreställningar utforskas en kombination av lek, elegans och kraften i fysisk rörelse och balans.

En av han tidiga och mest kända föreställningar är "Trampolinen" från 2013 som både uppförts och filmats i flera versioner. Storyn är en man, ofta Bourgeois själv, som försöker gå uppför en bred trappa men tappar balansen och faller. Men som uppdragen av en film som några sekunder spelas baklänges återvänder han till trappan och tar ännu ett svajigt steg. Osäkerheterna följer varandra i en säker koreografisk dans. Närmast fjäderlätt.

SVAR 2: Bland annat länkar till en dokumentär om Youann Bourgeois på SvT Play.   SVAR 3: Mer frågor än svar.

Bourgeois, (född 1981) driver ett eget Art Companyꜜ och ett besök på deras hemsida informerar mer om gruppen och deras föreställningar. Iscensättningarna kräver också stor ingenjörsteknisk kreativitet och förmåga.

Föreställningen "Hurricane" (Stormen) spelades bland annat 2022 på Göteborgsoperan. Se trailerꜜ. Början är stillsamt sällskaplig och en grupp personer rör sig i en social festkoreografi. Men yttre objudna vindar tränger in och det som tyngdlagen tidigare höll på plats gör det inte längre. Och vindarna tilltar ...

En sökning på Youann Bourgeois ger ingångar till många videos. Som exempel länkas härꜜ till en föreställning av Trampolinen - i Madrid 2018. Bör ses utan eventuella reklamavbrott. Notera det möjliga budskapet i att han är iklädd kavaj.

Referenser
Skribent

Johan Schlasberg

BiBB.se

(bibb.se)
Publicerades: 2023.09.10

Uppdaterades: 2023.09.11


2 Notis

Yoann Bourgeois på SvT Play

På SvT Play finns en dokumentärꜜ om Yoann Bourgois med titeln "Tyngdlöshetens koreografi". Passa på.

Den 2 december tappar denna notis sitt värde och behöver uppdateras: avlägsnas eller ersättas - som mycket i ett (även modernt) uppslagsverk.

Referenser
Skribent

Redaktionen i BiBB®

Publicerades: 2023.09.10
Uppdaterades: ....


3 Story

Kan man säga, efter att ha sett några av Yoann Borgeois föreställningar, att han fångar upp oro i tiden och speglar denna i en sinnrikt balanserad lek som är mer än en lek?

Kan man säga att nog många som drivs av att skapa kan känna igen sig i mannen - eller kvinnan - som ser trappan, ska lära sig klivet till nästa och nästa steg. Uthållighet och balans i samverkan.

Kan man säga att Bourgeois föreställningar kan vara utgångspunkt för diskussioner i både affärsvärld, offentlig sektor och en bokcirkel av lite äldre kulturbärande kvinnor:-)

Skribent

Johan Schlasberg

Publicerades: 2023.09.10
Uppdaterades: ....

Kultur PersonerLista på eventuellt nya ORD i BiBB.
Något du är extra intresserad av?You know a lot, we may add a little®