Skissernas museum
Tema: IDstories | Om IDstories
Bilden visar museet före den senaste ombyggnaden. Portföljen som tillhörde en känd svensk diplomat är flyttad ner i backen. Portföljen ingår också i en skulptur i New York.
- Besök muséet↗
- Måndagar stängt. | Aktuella utställningar↗
- Restaurangen↗
Skissernas museum i Lund
Samlingen fanns i mitten på 1930-talet i några lådor högst upp i universitetshuset. Samlaren hette Ragnar Josephson och han var professor i konsthistoria i Lund.
Ragnar Josephson ville samla fotografier och skisser och dokumentera den kreativa processen. 1941 hade samlingen växt från lådor till ett första hus i en före detta gymnastiksal, som nu omvandlad, invigdes av Prins Eugen.
Hus på hus
Man har byggt till och om under åren. I mars 2005 invigdes den senaste utformningen, ritad av Johan Celsing. Luftigt och vackert. Den förra ombyggnaden gav framför allt magasinsutrymmen, arbetslokaler och bättre ytanvändning. För ritning m m se länk till SFV. Den senast tillförde bland annat en restaurang. Muséet ligger granne med Biskopshuset (IDstory) som också har en liten men fin konstsamling.
Display och pedagogik
Skissernas museum har c:a 25 000 objekt Verken hänger nästan lika tätt på väggarna som färgfälten på en målning av Piet Mondrian.
Skissernas museum är unikt i världen med sitt fokus på skisser och modeller till monumentalkonst i den offentliga miljön. Skissernas museum är för de flesta en okänd pärla. Man undrar ofta om vad som hände med verken. Här finns mer att berätta.
Skissernas museum i morgon
När denna IDstory skrevs hade man börjat planera för nästa etapp. En sådan till- och ombyggnad beräknades kosta drygt 80 MSEK. Nästa steg var inte självklart. Flera kommentatorer ställde frågan om hur museet ska visa skapandet av dagens offentliga konstverk. Skulle man bygga mer yta eller leta efter andra lösningar?
Min uppfattning när denna IDstory skrevs var att man kraftigt skulle utveckla sin digitala närvaro. Något som idag har utvecklats väsentligt under de efterföljande cheferna.
Ny arkitekttävling
Interaktivitet och samverkan mellan museets föremål och webben ger många nya möjligheter. En koncepttävling är inte samma sak som en arkitekttävling.
Det har nu gått många år sedan ovanstående rader skrevs och nu vet vi att Skissernas museum har byggts ut. Och fint blev det och spännande innehåll.
Portföljen är en del i en skulptur - Hope - gjord av Gustav och Ulla Kraitz. Gustav föddes i Ungern 1926, skickades till fem års straffarbete i ryska kolgruvor när han var 18. En märklig ödets cirkel att han och hans hustru gjort skulpturen Hope.↗
Gustav Kreitz och David Finn har gjort en bok om skulpturen - Hope: A Monument to Raoul Wallenberg. ISBN:1585670995.
Ulla Kreitz har gjort en portfölj som finns på Lidingö där Raoul Wallenberg föddes. Hans halvsyster Nina Lagergren avled 2019.
Referenser
- Finngatan 2, Lund Karta
- Skissernas museum - Hemsida
- Restaurangen
- Ägare: Om Skissernas muséum - Statens Fastighetsverk
- BiBB, ett fritt uppslagsverk
- Text/bild/webb: Johan Schlasberg
Publicerades: 2005.03 Uppdaterades: 2024.11.17
You know a lot, we may add a little®