Kungsportsplatsen i Göteborg
Tema: IDstories | Om IDstories
Göteborgs Hjärta
Två män på väg hem efter en lyckad natt på Gamle Port slår sig ned på den imponerande bronsstatyns sockel för att vila benen innan den långa vägen hem. En av dem vänder blicken uppåt till den rustningsklädde krigaren.
Vem är gubben som sitter på kopparmärra? frågar han sin kamrat. Ingen aning, svarar hans vän. Men om vi välter den så står det nog i tidningen imorron.
Huruvida de två herrarna lyckades i sitt försök att få omkull statyn förtäljer inte historien, men den berättas ofta när turister och besökare frågar vem som sitter på hästen. Kopparmärra, som statyn av den beridne Karl IX så familjärt kallas av Göteborgarna, är Kungsportsplatsens mest iögonfallande kännetecken; sitt smeknamn till trots är statyn faktiskt både gjuten i brons och en hingst, men detta har inte hindrat sagda smeknamn från att bli vedertaget.
Karl IX har sedan 1904 blickat ut över torget och konungens utsikt är över en av Göteborgs mest välkända samlingsplatser - här dundrar spårvagnar fram medan Paddans turistbåtar kväker förtjust i den gamla vallgraven och en strid ström av människor flyter dagen igenom över platsen.
Kommunikation och Underhållning
Bussar och spårvagnar gör Kungsportsplatsen till en perfekt mötesplats och ett sant hjärta vid änden av Avenyn. Lätt att hitta till och lätt att hitta ifrån så var det en självklar plats att placera en av Göteborgs två officiella Turistbyråer.
Caféer, restauranger, en biograf och en av stadens mest välkända festpalats kantar det triangulära torget och gör det till en självklar plats att börja en helnatt i Göteborg ..
Gamle Port
Döpt i minne efter Kungsporten, vilken en gång stod vakt vid vallgraven men revs åren 1836-39. Gamle Port är en av stadens äldsta restauranger, inredd och öppnad redan 1918. Idag har restaurangen växt till sig och tar upp byggnadens alla tre våningar och erbjuder såväl pub som nattklubb och festlokaler.
Ingången till Göteborg
Fem minuter från centralstationen, centralt beläget, goda kommunikationer och det gamla Göteborg i din hand - Kungsportsplatsen erbjuder det mesta som man kan önska av ett torg och är en perfekt plats att börja sitt besök i staden.
Låt historiens vingslag eller moderna shoppingstråk leda dig från det gamla Kungsport till resten av Sveriges näst största stad. Upplev vad gubben på kopparmärra lade grunden till men hans son Gustav II Adolf byggde; en stad fylld med möjligheter och trevliga människor.
Kopparmärra
1835 föddes John Börjeson i Tölö, Halland. Han började sitt liv som sjöman, men efter studier i Rom och Paris blev han skulptör och tilldrog sig ett sådant rykte att han utnämndes Kunglig Statybildhuggare. Han var professor vid Konstakademien åren 1886-1907 och var ansvarig för statyer av bl.a. Karl X Gustav i Malmö (1895) och Karl XI i Karlskrona (1896).
Tack vare sitt goda rykte var Börjeson den man som överstelöjtnant Albert Fredrik Jacobsson besökte med sin idé om en staty av Karl IX för att hedra sagde grundare av staden Göteborg. Börjeson tackade för förtroendet och lovade att återkomma med förslag. Några månader senare levererade Börjeson två versioner av statyn av konungen, en till fots och en beriden. De mottogs med god kritik av Göteborgs konstnärer när Jacobsson förmedlade dem vid en utställning på Valand vid seklets slut. Tyvärr så lades projektet på is av Göteborgs styrande, som ansåg att tiden för en sådan staty ej var inne. Överstelöjtnant Jacobsson stod på sig, men hans idé fick inte det godkännande som behövdes för att staden skulle betala statyn.
I brist på stöd från stadens styrande sökte sig Jacobsson istället till staden själv - den 18 Maj år 1900 bad han Göteborgarna om hjälp genom att starta en insamling till statyn. Det tog endast tre månader innan konstverket var finansierat. Jacobsson kontaktade Börjeson som i sin tur kontaktade Otto Meyers Konstgjuteri i Stockholm. Förberedelser gjordes och gjutningen påbörjades; i November 1903 stod den ståtliga ryttarstatyn färdiggjuten i Meyers lokaler. I Juli 1904 var putsning och andra detaljer färdiga och statyn transporterades till Göteborg, där den förbereddes för invigning.
Den 7 September samma år avtäcktes och invigdes statyn med pompa och ståt på Östra Hamngatan. Oskar II närvarade tillsammans med Börjesson och tusentals ivriga Göteborgare vars hurrarop skallade över staden. Trettioett år senare, 1935, bestämdes det att statyn skulle flyttas p.g.a. stigande trafik på Östra Hamngatan. Året därpå flyttades statyn till sin plats på Kungsportsplatsen där den står idag.
Kopparmärra är idag stadens mest välkända och välanvända mötesplats. Statyn är ett landmärke svårt att missa och närheten till köpcentren Femman och Arkaden betyder att människor av alla åldrar passerar platsen dagligen. Under sommarmånaderna täcks sockeln av studenter och barnfamiljer som tillsammans med Karl IX njuter av solgasset; när vintern gör sig påmind agerar den istället vindskydd åt de frusna som i väntan på transport eller vänner står på torget.
Många är de som av nyfikenhet eller uttråkning tagit sig en minut att läsa gammelsvenskan på postamentet och där ta del av Karl IX:s ord som han lär ha sagt när han skrev under stadens priviligier för 400 år sedan: ”Åhr 1607 then 21 augusti underskreff iagh Götheborgs previlegier Gudh alsmechtigh latte var skett Gudh till äre och pris och thette landh och konunge Rike till gagn och goda. Amen.”
Om han sett sin stad idag hade han nog först lidit av anakronistisk chock - men sedan erkänt att den artat sig väl i hans frånvaro. Om Göteborgarna såg honom hade de nog tyckt att han liknande gubben på kopparmärra.
Referenser
- Text: Gustaf Lénberg
Publicerades: 2005.06 Uppdaterades: ....
You know a lot, we may add a little®