Ola Billgren 2 litografier säljes
Tema: IDstories | Om IDstories
Någon gång 1989 samtalade jag med min vän Ola Billgren och föreslog att han skulle göra en serie stora grafiska blad med porträtt. Han gillade idén spontant, vilket kanske var ett tecken på att han varit inne på tanken tidigare. Året därpå var jag editör (utgivare) för de 2 porträtt som du ser på denna sida.
Säljes
Dessa litografier publicerades 1990 av Johan Schlasberg i samarbete med Ola Billgren, i en upplaga på 90 ex. Är du intresserad av att köpa dessa verk kontakta Johan Schlasberg
På den stora filmfestivalen i Cannes 2015 var Ingrid Bergman porträtterad på otaliga affischer i staden. Fantastiskt roligt.
Utställning på Galerie Leger 1992
Till utställningen gjordes en skrift med titeln ANSIKTEN, PLATSER tillbakablick på collaget. Skriften inleds med en 8 sidors introduktion - Tillbakablick på collaget - av Ola Billgren, här följer några rader ....
Ibland grips jag av en förundran när jag tänker på collaget och det djupa beroende av denna bildform jag hamnat i sedan jag gav mig i kast med den 1981. Måleriet inger mig inte en sådan känsla, lika litet skulle det falla mig in att tala om mitt beroendeförhållande till det som någonting jag hamnat i, vilket ju är att ironiskt benämna platsen där den vilsefarne tvingas göra sig hemmastadd.
Collaget hör för mig på ett särskilt sätt samman med det oförutsägbara, med vägar som tar vid bortom förväntningshorisonten. Jag tycker mycket om att arbeta med det - att samla på hög tidningssidor, bildbråte, och när tiden är mogen sätta det i spel - men jag kan knappast påstå att det tillhör min naturliga metier. Om någon för drygt tio år sedan hade spått att collaget skulle komma att utgöra kärnan i mitt bildskapande, skulle jag resolut ha avvisat den föreställningen, ja, jag skulle säkert ha blivit förnärmad och talat om ett påhopp, för collaget var inte något jag befattade mig med.
Fanns det en aversion? Jag vet säkert att jag länge - tjugo år eller mer - fann det motbjudande att "ta i collaget". När det handlade om att "ta in" det med ögonen fanns däremot inget förbehåll. Under alla de år då jag kunde ha praktiserat det, men av dunkla orsaker ("det är inget för mig") avhöll mig, omfattade jag collaget med intresse, fullt medveten om dess väsentliga modernitet. Jag satte mig till och med grundligt in i de olika milstolparna i collagets utvecklingshistoria. Den distans jag kände mig manad att upprätthålla uteslöt därför inte ett varmt intresse ...
Det finns ännu inte någon bra digital hemsida om Ola Billgren, hans verk, hans person och hans inflytande och betydelse. Det är efterlängtat. Inte minst vore det roligt om flera av hans texter blev lättare tillgängliga. Ola hade många vänner och betydde mycket i konstlivet i vår del av världen - se t ex denna artikel av Jan Hemmel.
Referenser
- Text och bild: Johan Schlasberg
- Ola Billgren, Wikipedia
Publicerades: 2005.06 Uppdaterades: 2024.11.20
You know a lot, we may add a little®