Dela
qr

Apoteket Lejonet i Malmö

Tema:  IDstories | Om IDstories

stortorget8
Apoteket Lejonet

Stortorget 8

Fastigheten är belägen i Malmös centrum.
Byggnaden sträcker sig genom hela kvarteret och den vackra exteriören har sin motsvarighet i många vackra lokaler.

Byggnaden är uppförd i holländsk stil med inslag av jugend och gotik. Arkitekterna hette August Lindwall och Harald Boklund.

Claus Mortensen som lånat sitt namn till kvarteret (Claus Mortensen 24), var Skånes reformator och kyrkoherde i S:t Petri kyrka i början på 1500-talet, där han också är begravd.

Efter 3 år av byggnation invigdes Apoteket Lejonet 1898. Byggherre var apotekare John Tesch och huset kom snart att kallas för det Teschska palatset. Malmö hade vid denna tid c:a 60 000 innevånare. Konkurrenten apoteket Fläkta Örn ↓ låg förr snett över gatan, där biografen ligger idag. Mer om apoteket Lejonets historia.↓

Hyresgäster och ägare

Apoteket Lejonet - öppettider

Apoteket Lejonet - Malmö

Måndag till fredag; 9-18 / lördag; 10-15 / söndagar; stängt

OBS: Tiderna ovan ändras ibland. Kontrollera via länken nedan.

Länk till Apoteket Lejonet i Malmö.

Telefon: 0771-450450 // Postadress: Stortorget 8, 21134 Malmö

Länk till apotekets platsväljare om du vill hitta andra apotek.

Stortorget 1906
Reklam på fasaden anno 1900

Väggreklam

En klassisk sevärdhet på Stortorget (IDstory) som om än nyligen restaurerad, härrör sig från 1900 talets början.

1994 gjordes den senaste restaureringen, som egentligen hade mer karaktär av återskapande, av reklammålningarna på väggen. I en period fanns där också reklam för Malmö Folkbank, som grundades av apotekaren John Tesch 1905.

Fasadmålning
Renoverad fasaddetalj

Reklamen på väggen har skiftat genom åren. Innan buteljen kom till - på väggen :-) - fanns där reklam för Apoteket Lejonet.

 

VäggmålningGustaf WolkeReijmyre Glasbruk
Buteljen och Rejmyre Glas är klickbara
direkt på bilden till höger.

 

Apoteket Lejonet Malmö
Stortorget 8
renoverad fasaddetalj

 

Fläkta Örn
Vykort från sekelskiftet
med Apoteket Fläkta Örn till höger

 

Från Fläkta Örn till Saturnus

Apotekare Fritz Borg, innehavare av apoteket Fläkta Örn i Malmö startar tillsammans med laboranten Anders Nilsson företaget Saturnus för framställning av essenser och extrakter för tillverkning av likörer och brännvin.

På bilden skymtar Gustav Adolfs torg i bakgrunden. Där Fläkta Örn låg finns idag biograf Spegeln.

I de bakre rummen på apoteket Fläkta Örn vid Stortorget i Malmö sitter laboranten Anders Nilsson och apotekaren Fritz Borg. Nilsson utvecklar en idé och apotekare Borg lyssnar. Nilsson vill sätta igång en inhemsk tillverkning av essenser och extrakter till likör- och spirituosatillverkarna. Kunskaperna om tillverkning och produkter står Nilsson för. Medel, produktionsteknik och affärsmannaskap är Borgs områden. Borg slår till. Året är 1893 och firman Saturnus är ett faktum.

Det tog ett år att bygga upp produktionsapparaten i de bakre rummen av apoteket. Försäljningen gick bra och ökade fram till 1905 då monopoltankar och förslag till rusdrycksförordning hotade. Företaget började då titta på en ny typ av dryck som hade slagit nere på kontinenten - läskedrycken eller lemonaden.

Flyttlasset går

Det blev succé och apoteket blev för litet. 1912 gick flyttlasset till gamla Malmö Cigarr- och tobaksfabrik på Grynbodgatan.
Se mer historik på Saturnus.se

Apoteket Fläkta Örn

1908 flyttade apoteket Fläkta Örn från Stortorget till det så kallade Valhallapalatset (IDstory) på Gustav Adolfs torg. Spies hade senare under några år resebyrå i den gamla apotekslokalen på hörnan, idag finns där en modebutik.

Det finns fortfarande ett apotek i Malmö som heter Fläkta Örn. Det ingår numera företagsgruppen Apotek Hjärtat. Det ligger på Svansjögatan 1 i Bellevuegården.

Apoteket Lejonet i Malmö

Detta ska efterhand bli en lite utförligare skildring av Apoteket Lejonets historia. Huvudkälla är Jubileumsskriften "Apoteket Lejonet i Malmö 1571 - 1971". Detta är i sin tur särtryck ur Svensk Farmaceutisk Tidskrift.

Apotek och monopol?

Apoteket Lejonet ingår idag i det statliga Apoteket AB. Man kan ställa frågan om apotekens omreglering från det gamla monopolet är en framgång? Forskning visar att de fördelar man talar om idag mycket väl hade kunnat förverkligas inom ramen för monopolet. Jag publicerade redan 2004 en artikel om det jag kallar Monopol och Öppna monopol.

fasad
Apoteket Lejonet i Malmö - äldre interiörbild

Apotekarnes historia

Apotekarnes bildades då Stockholms apotekare gick ihop i Apotekarnes Mineralvattens AB 1874. Från starten fördes 37 olika vattensorter som såldes på apoteken samt i speciella vattenbutiker och kiosker. Några läskedrycker blev det dock inte för Apotekarnes på många år, bara så kallade läskevatten, alltså Soda-, Selters, och Vichyvatten.

1916 köptes Nordstjernan upp, en svår konkurrent till Apotekarnes. Läskedrycker som då ingick i sortimentet var bland annat Pomril, Champis, Guldus och Pommac. En välkänd slogan från början av 1950-talet är "Visst katten, Apotekarnes vatten".

Apotekarnes Förenade Vattenfabriker förenades med Prippskoncernen 1950 och Apotekarnes Mineralvatten AB anslöts 1964. Idag ingår Apotekarnes i Carlsberg Sveriges produktportfölj. Källa Apotekarnes ↗svW

Svensk farmacihistoria med mera

Apotekarsociteten
är en ideell förening för alla som är intresserade av läkemedelsforskning, läkemedelsproduktion eller läkemedelsanvändning.

Tidningen Läkemedelsvärlden
Den hette tidigare Svensk Farmaceutisk Tidskrift.

Många apotek tillverkade egna hälsovatten, så också apoteket Lejonet. 1898 bildade de fyra Malmöapoteken Apotekarnes vattenfabrik i Malmö.

Apotekens djurnamn
Många apotek har namn efter djur; Svanen, Lejonet, Örnen, Gripen osv. Se artikel om apotekens uppkomst och namngivning.

Referenser

Publicerades: 2005.06 Uppdaterades: 2024.11.14



You know a lot, we may add a little®