IDstory + Tags
qr

Internationella doktorander
avråder från forskarstudier i Sverige

Röds gubbe

Sverige är inte längre ett attraktivt land för internationella forskare i början av karriären. Det hävdar SULF:s doktorandförening, SULF-DCA, i en ny rapportꜜ (2025.05.08).

Vi frågade alla intervjuade: skulle du rekommendera andra internationella forskare att komma till Sverige? Svaret blev ett överväldigande nej, säger Aimee Miles, talesperson för styrelsen i SULF-DCA.

Men först en bakgrund till rapporten. Under två års tid har doktorandföreningen intervjuat ett 40-tal internationella doktorander om sina erfarenheter. Studenter och postdoks utanför EU/EES berättar att de upplevt en lång rad hinder och problem från ointresse för deras problem till bristande stöd från sina handledare, institutioner och högskolor. Och i kontakterna med Migrationsverket

Rapporten lyfter fram att doktoranderna dessutom har unika problem med uppehållstillståndsfrågor och oklara besked.

Doktorandföreningen säger sammanfattningsvis att Sverige behöver reformera sin immigrationspolitik för studenter utanför EU/EES.


Kommentarer

(Kommentarer av Johan Schlasberg om annat inte anges.)

  1. Givet att rapporten fångat en rad reella problem för dessa doktorander kan man undra hur mycket av kanske inte lösningen men tydliga förbättringar är generella för (utländska) doktorander och mer unika för just denna troligen totalt ganska lilla grupp? Det är många nivåer att påverka från svensk immigrationspolitik till vad som händer, eller inte, på enskilda institutioner - och i ofta ganska unika situationer.
  2. En studie från Ingenjörsförbundet 'Allt färre doktorander i Sverige – möter inte näringslivets kompetensbehov' berättar om att antalet utländska doktorander inom Teknik sedan 2010 minskat med 36%. Man lyfter fram att ett problem inom området är att en betydande del av de utländska doktoranderna kan inte användas i stora delar av näringslivet. Av säkerhetsskäl.
  3. Din kommentar

Referenser

Sammanfattning av:   Johan Schlasberg.

Publicerades: 2025.05.19 Uppdaterad: ....


QR-kod till BiBB IDstories AB

Swish: 123 599 15 26   BiBB (IDstories AB) om du vill bidra till utvecklingen av uppslagsverket BiBB med just nu 520 IDstories och ORD.
Föreslå nya artiklar, se lista.

Kategorier 20 Om högskolevärlden 39 Om IDstories





You know a lot, we may add a little®