

Attacken på lärosäten
i USA saknar motstycke

Intervju av professor Johan Östling gjord av Gisela Lindberg, Lunds universitet. Återpublicerad på BiBB med tillstånd.
Trumps attack mot de amerikanska lärosätena och deras forskning är egentligen ett bredare angrepp på de demokratiska värdena menar kunskapshistorikern Johan Östling. Genom att rasera dem banar Trumpadministrationen väg för ett helt annat slags samhälle.
– Vi måste förstå vidden och djupet av denna offensiv, säger Johan Östling.
Skulle du vilja sätta Trumps agerande mot universiteten i USA och nedläggning av forskning i ett historiskt perspektiv. Vad kan vi lära av den?
– Det är något oerhört som händer. Det amerikanska akademiska landskapet är visserligen brokigt och mångfasetterat, men de bästa universiteten har länge hört till de mest vitala samhällsinstitutionerna i USA.
– När jag i fjol gav ut en bok om universitetets historia, Kunskapens stora hus, döpte jag perioden från 1930-talet och framåt till ”Det amerikanska universitetet”. Skälet var enkelt: sedan andra världskriget har de amerikanska lärosätena och forskningsinstitutionerna varit ledande och fungerat som inspirationskällor världen över. Mycket av framgångarna kan tillskrivas en fruktbar kombination av rejäla resurser för forskning (en förening av privat, delstatlig och federal finansiering), genuint pedagogiskt engagemang, en förmåga att attrahera begåvningar från olika delar av världen – samt ett betydande mått av akademisk frihet. Nu sviktar detta fundament.
Vad var det som hände på 1930-talet och framåt som ledde fram till att amerikanska lärosäten blev ledande?
– Fram till nazisternas maktövertagande 1933 var det de tyska universiteten som var förebilden för världens akademiker, men sedan gick det snabbt utför. Samtidigt som den tyska vetenskapliga världen slogs i spillror växte sig den amerikanska stark. Det skedde genom att stora belopp satsades, lärarkåren professionaliserades och studenterna strömmade till. Inom experimentella naturvetenskapliga och medicinska discipliner växte det fram ett stort antal dynamiska forskningsmiljöer i USA, liksom inom nya, empiriskt inriktade samhälls- och beteendevetenskaper.
Finns det några historiska paralleller i demokratiska länder till denna attack på universiteten?
– Jag har svårt att i stunden komma på några motsvarigheter. I Polen, Ungern och Turkiet har vi det senaste decenniet upplevt politiskt genomförda inskränkningar i den akademiska friheten, men de har kommit mer gradvis och inte under en ny makthavares första hundra dagar. I amerikansk historia är det närmaste vi kommer McCarthyismen på 1950-talet, då akademiker som ansågs ha vänsterradikala eller socialistiska sympatier förföljdes. Det drabbade många enskilda forskare hårt men det var inte ett generalangrepp mot universitetet som institution.
Vilken påverkan kan Trumps agerande få på samhället i ett längre perspektiv?
– I USA kan det leda till att landet förlorar i innovationskraft, att den intellektuella dynamiken mattas, att offentligheten utarmas och att färre unga människor vill studera och forska.
– Att förtroendet mellan den federala makten och kunskapsinstitutionerna raseras omformar det amerikanska samhällskontraktet. Globalt kan det samtidigt leda till att det amerikanska inflytandet i den vetenskapliga världen minskar. Möjligen påskyndas en tyngdpunktsförskjutning, som redan är på gång, mot Asien och i synnerhet Kina.
Kommer universiteten och enskilda forskare bara att tystna av rädsla för repressalier, eller kan det leda till att universitetets roll bli mer polemisk?
– Det är svårt att förutspå. Under den initiala fas som vi har upplevt de senaste veckorna har många vittnat om försiktighet och att en tystnadens kultur har spritt sig. Men bara den senaste veckan har Harvard University, det äldsta, rikaste och mest prestigefyllda av de amerikanska lärosäten, anlagt moteld och en protestskrivelse, till dags dato undertecknad av fler än 500 universitetsrektorer, formulerats.
– Utvecklingen går dock så snabbt att det jag säger nu mycket väl kan vara överspelat om någon vecka. Rent generellt talar ändå mycket för att animositeten mellan den akademiska världen och den politiska makten kommer att tillta.
Kan Trumps agerande få effekter på svenska universitet?
– Det har väckts förhoppningar om att vi ska kunna locka till oss framstående amerikanska akademiker som är på jakt efter ett nytt vetenskapligt hem. Jag tror att vi ska realistiska förväntningar på det, särskilt för äldre och mer etablerade forskare. Akademisk rekrytering bör vara något långsiktigt och inte ske förhastat.
– Vad de dramatiska förändringarna i USA kan innebära är emellertid att fler blir varse hur skört det akademiska systemet kan vara, även i vårt land. Den akademiska friheten har ingen särdeles stark ställning i Sverige. I synnerhet gäller det den institutionella autonomin, eftersom nästan alla lärosäten är statliga förvaltningsmyndigheter där regeringen utser rektor och ordförande i styrelsen. Vi får hoppas att utredningen om lärosätenas associationsform, som forsknings- och innovationspropositionen aviserade, kan ge upphov till en allsidig och upplyst diskussion om dessa aspekter av den akademiska friheten.
Tycker du att LU och de svenska universiteten borde visa sitt stöd för Harvard?
– Många av oss har kontakter med amerikanska kollegor och ingår i samarbeten med dem. Det är naturligt att vi ger stöd på olika sätt; det kan vara viktigt för dem men även för våra lokala vetenskapliga miljöer. Men vi måste också komma ihåg att vår utblick tenderar att vara anglocentrisk och att världen är så mycket större. Det finns många akademiker som verkar vid universitet där friheten länge har varit brutalt beskuren eller egentlig aldrig existerat. Även dem bör vi sluta upp bakom och hålla kontakt med.
Vad är den huvudsakliga poängen med att skapa inflytande just över akademin?
– Jag tror att Trumpadministrationen har förstått vilken betydelse universiteten har för att forma samhällsdebatten och prägla unga människors synsätt. Den akademiska världen förkroppsligar mycket av det som MAGA-rörelsen föraktar. Uttryckligen attackerar man woke och forskning om exempelvis genus, ras, klimat och global hälsa, men jag ser det som ett mycket bredare angrepp: mot den demokratiska liberalismen, den kritiska attityden, sanningslidelsen, övertygelsen om mångfaldens, toleransens och jämlikhetens betydelse. Genom att slå mot universiteten vill de underminera dessa värden och bana väg för ett annat slags samhälle. Vi måste förstå vidden och djupet av denna offensiv.
Johan Östling är professor i historia och föreståndare för Centrum för kunskapshistoria vid Lunds universitet. Han har forskat mycket om universitetets historia och kunskapens plats i samhället, och bland annat gett ut boken Kunskapens stora hus: Huvudlinjer i universitetets historia (2024). Östling är även ordförande i universitetskollegiet vid Lunds universitet.
AI-sammanfattning gjord via Perplexity
## Sammanfattning av intervjun: Trumps agerande mot universiteten i USA i ett historiskt perspektiv
**Historisk bakgrund och betydelse**
- Amerikanska universitet har sedan 1930-talet, och särskilt efter andra världskriget, varit världsledande inom forskning och utbildning. Deras framgång har byggt på stora resurser, akademisk frihet och förmågan att attrahera talanger globalt[1].
- Före 1933 var tyska universitet förebilden, men efter nazisternas maktövertagande tog USA över ledartröjan genom stora investeringar och professionalisering av akademin.
**Trumps politik och dess effekter**
- Sedan Donald Trumps återkomst som president 2025 har administrationen inlett en systematisk nedmontering av det amerikanska utbildningssystemet. Detta inkluderar drastiska nedskärningar i forskningsfinansiering, avveckling av utbildningsdepartementet och krav på att avskaffa mångfaldsprogram (DEI)[1][3][5].
- Universitet som Harvard och Columbia har fått statliga anslag indragna när de vägrat rätta sig efter federala krav, vilket lett till självcensur och policyförändringar på många lärosäten[1][3].
- Över 100 universitet har protesterat mot vad de beskriver som exempellösa politiska övergrepp och försök till kontroll över akademins självständighet[3].
**Historiska paralleller och unika drag**
- Liknande attacker på akademisk frihet har förekommit i länder som Polen, Ungern och Turkiet, men där har inskränkningarna skett mer gradvis. I USA är det närmaste historiska exemplet McCarthyismen på 1950-talet, men dagens utveckling är bredare och mer systematisk[1].
- Harvardprofessorn Steven Levitsky menar att Trumps åtgärder är mer aggressiva än andra exempel på demokratisk tillbakagång i modern tid[1].
**Konsekvenser för samhället och akademin**
- På sikt riskerar USA att förlora innovationskraft, intellektuell dynamik och globalt inflytande inom vetenskap och forskning. En tyngdpunktsförskjutning mot Asien, särskilt Kina, kan påskyndas[1].
- Forskare överväger att lämna landet, och en kultur av tystnad och försiktighet har spridit sig inom akademin. Samtidigt har motståndet ökat, med protestskrivelser och rättsliga processer från universitetens sida[3].
**Effekter på Sverige och lärdomar**
- Svenska universitet hoppas kunna rekrytera amerikanska forskare, men det är osannolikt att det sker i stor skala. Händelserna i USA visar dock hur sårbar akademisk frihet är även i Sverige, där lärosätenas självständighet är svag[1].
- Diskussionen om akademisk frihet och institutionell autonomi aktualiseras, och det finns behov av en bred debatt om dessa frågor i Sverige.
**Varför angrips akademin?**
- Trumpadministrationen ser universiteten som centrala för samhällsdebatten och formandet av unga människors värderingar. Angreppen riktar sig inte bara mot specifika forskningsområden utan mot värden som mångfald, tolerans och kritiskt tänkande, vilka ses som hot mot MAGA-rörelsens vision för samhället[1].
**Sammanfattande lärdom**
- Trumps agerande mot universiteten i USA är historiskt unikt i sin omfattning och systematik, och utgör ett allvarligt hot mot akademisk frihet och demokratins grundidéer. Det visar vikten av att värna självständiga kunskapsinstitutioner och att vara vaksam mot politisk inblandning, även i länder med starka demokratiska traditioner[1][3].
Citations:
[1] https://fof.se/artikel/det-ar-var-plikt-att-agera-nar-usa-raserar-kunskapssamhallet/
[2] https://www.ui.se/landguiden/lander-och-omraden/nordamerika/usa/utrikespolitik-och-forsvar/
[3] https://www.svt.se/nyheter/utrikes/over-hundra-universitet-i-usa-i-upprop-mot-trump
[4] https://www.foi.se/rest-api/report/FOI-R--4562--SE
[5] https://fof.se/artikel/darfor-ska-svenska-larosaten-jobba-for-mangfald-och-inkludering-nar-trump-forbjuder-det/
[6] https://www.medarbetarwebben.lu.se/artikel/far-trump-makt-over-universiteten
[7] https://www.ehl.lu.se/artikel/100-dagar-med-trump-och-vad-forskarna-har-att-saga
[8] https://www.dagensarena.se/opinion/trumps-attacker-mot-universiteten/
[9] https://www.ui.se/utrikesmagasinet/analyser/2025/februari/sa-utmanas-trumps-satt-att-styra/
[10] https://www.publikt.se/nyhet/upprop-akademisk-frihet-i-usa-27069
[11] https://www.sverigesradio.se/avsnitt/trumps-strid-mot-universiteten-sa-paverkas-forskningen-i-usa-och-varlden
[12] https://www.ui.se/utrikesmagasinet/intervjuer/amerikansk-expert-nato-riskerar-spricka/
[13] https://sv.wikipedia.org/wiki/Donald_Trump
[14] https://www.gu.se/sites/default/files/2021-06/Ingen%20anledning%20till%20oro_0.pdf
[15] https://www.umu.se/nyheter/umeaforskare-svarar-pa-fragor-om-usa-valet_9737467/
[16] https://du.diva-portal.org/smash/get/diva2:1863583/FULLTEXT01.pdf
[17] https://www.kriterium.se/books/99/files/ce750dd8-517d-4da1-9576-cc4be8b293e1.pdf
---
Answer from Perplexity: pplx.ai/share
Kommentarer
(Kommentarer av Johan Schlasberg↗ om annat inte anges.)
- Denna IDstory är också ett test på en AI-sammanfattning av en text/intervju. Perplexity levererade betydligt mer än den önskade sammanfattningen av intervjun.
- Din kommentar
Referenser
- Forskare: attacken på lärosäten i USA saknar motstycke, Intervju av professor Johan Östling gjord av Gisela Lindberg, Lunds universitet (2025.04.30) | publicerad på Lunds universitetes hemsida
Sammanfattning av: Johan Schlasberg.
Publicerades: 2025.05.22 Uppdaterad: ....

Swish: 123 599 15 26 BiBB (IDstories AB) om du vill bidra till utvecklingen av uppslagsverket BiBB med just nu 520
IDstories och ORD.
Föreslå nya artiklar, se lista.
Kategorier 20 Lunds universitet 4 Om högskolevärlden 39 Om IDstories
You know a lot, we may add a little®