Blogg

Blogg om uppslagsverket BiBB och BiBB Akademi

Om vägen till ett nytt intressant fritt nationellt uppslagsverk


2024.06.13Om Open Access och SVAR på engelska

Det är inte självklart vilket eller vilka språk man bör använda i ett uppslagsverk som BiBB. Äldre tryckta svenska uppslagsverk hade i princip all text på svenska. Att erbjuda mer vetande i form av referens och introduktion till Öppna vetenskapliga artiklar - Open Access (OA) - är en av innovationerna i BiBB. OA-artiklar är nästan alltid på engelska. Alla som är intresserade av sådana artiklar förväntas förstå vad som menas med Open Access men för att göra det lättare för de som inte är vana att läsa engelsk text finns i varje OA-svar en referens till hur man via Google Översätt kan läsa en hel artikel på önskat språk. Se GoogleöversättningORD.

2024.06.05Ny trycksak om BiBB i A5-format

Om uppslagsverket BiBB

Om uppslagsverket BiBB i A5-format

En uppdaterad trycksak i A5-format med runda hörn som vi tryckte i 3.000 ex i juni 2024. Baksidan är nästan - things happen - som sajtkartan längst ner på denna sida. Vi skickar och delar ut dem för att berätta om BiBB. Hör gärna av dig om du önskar få några ex med post. Kostar inget. Det finns också ett nytt kompletterande kort i visitkortsformat.
Om Vänner och Vinnare.

2024.05.27Ny startbild och vad det vill signalera

uppslagsverket BiBB

Bilden har funnits med ett tag med texten "Läs ORD i BiBB". Den nya texten är en signal att video och audio kommer att bli vanligare. En del ORD har redan länkar till referenser som Youtube, UR och Sveriges Radio och detta kommer att öka.

På BiBBs startsida förtydligas nu att ORD ofta är lika med ämnen vilket är bredare än ord som i en ordbok. Vi kallar alla typer av införanden i BiBB för ORD.

2024.05.21Nytt Tema: Kontroversiella ORD

Uppslagsverk kan ha tiotusentals ORD om blommor och fåglar utan att dessa uppfattas som speciellt värderande eller "kontroversiella". Men ORD om vaccin, Donald Trump, gårdsförsäljning av alkohol är av en annan kategori. För ett nytt uppslagsverk som BiBB är dessa intressanta för att bidra till en profil av aktualitet. Läs mer om kontroversiella ORD. Varje sådant ORD har en liten röd prick efter titeln.

Se TEMA Kontroversiella ORD ...

2024.05.04Ny design i alla ORD

Parallellt med nya ORD - just nu 177 ORD - sker en löpande utveckling av design och teknologi. I varje ORD är nu SVAR: länkat till Om orden för att de som undrar över logiken i BiBB lätt ska kunna få veta mer. I varje SVAR finns överst till vänster en siffra med en ram som anger nummer följt av typ av svar.

En kategori av svar är "AI" som i BiBB redovisas av två slag. Den ena är en fråga och ett svar. Den andra är en AI-dialog som markeras såväl i svaret som i den ORDguide som finns i det första svaret.

Designförändringarna drivs av att finna "rätt enkelhet" och med ett öga på användarstatistiken.

2024.04.21Från engelska till svenska i ORD i BiBB

Symbol för Google översätt

Modern översättningsteknologi - som Google översätt - har gjort det möjligt att erbjuda fri och enkel tillgång till artiklar på andra språk än svenska. I en del ORD är ett av Svaren en introduktion till en fritt tillgängling (Open Access) artikel i en vetenskaplig tidskrift. Det är lätt att kopiera artikelns engelska webbadress och sätta in den i Google översätt och sedan välja önskat språk. Därefter kan hela artikeln läsas och laddas ner. Se mer i GoogleöversättningORD i BiBB.

2024.04.17Nytt Tema: om Konspirationsberättelser

Ingen kan ha undgått att expresident Donald Trump och hans devota anhängare trots total brist på bevis hävdar att det var Trump som vann presidentvalet 2020. Detta kallas allmänt - inklusive av forskare - för en konspirationsteori. BiBB har nu samlat ett antal ORD om detta område till ett nytt Tema - om Konspirationsberättelser.

I en del ORD beskrivs att det som vanligen kallas konspirationsteorier inte har mycket gemensamt med det man normalt avser med teorier. Detta betyder att vad personer som Trump ägnar sig åt är att producera och sprida konspirationsberättelser. Och att Trump kan betecknas som en Konspirationsaktivist.

2024.03.15Ny trycksak för BiBB i A5-format

BiBB reklam i A5-format

BiBB reklam i A5-format

Bilden visar en uppdaterad trycksak i A5-format med runda hörn som vi tryckte i 3.000 ex. Baksidan är en nästan som sajtkartan längst ner på denna sida. Vi skickar och delar ut den som marknadsföring. Hör gärna av dig om du önskar få några ex med post. Det finns ett kompletterande kort i visitkortsformat. [Uppdatering] Som förväntat dröjde det inte länge förrän den digitala versionen ändrades:-)

2024.02.20Förstaplats på Google för bibb

Idag resulterade en sökning på ordet - bibb - i att denna sajt visades överst på Google. Det kändes som ännu ett litet steg framåt även om algoritmen kan flytta ner oss igen till andraplatsen där vi legat ett bra tag. Kolla gärna i din egen dator.

2024.02.10Statistikrekord för ORDet RICO

Antalet visade ORD ökar sakta men säkert. Men ibland sker spikar av anledningar man oftast bara kan gissa. För en tid sedan nämndes ordet akrostikon i På spåret vilket inom några få minuter resulterade i över 60 sidvisningar av akrostikon ORD.

Lördagmorgon den 10 februari var det dags för en ny "spik". RICO ORD. Bilden är från Google Analytics. Notera att cirka 80% läste ORDet via sin mobil.

statistik
Statistik för RICO 24.02.10

2024.01.09 Nytt Tema om valet i USA 2024

BiBB har nyligen påbörjat ett tema - USA valåret 2024 - som belyser några ämnen inför ett val i USA som många kallar ödesdigert för demokratin, för Europa och för många andra länder. Detta är också huvudbudskapet i ledaren i New York Times den 6 januari 2024: A Warning About Donald Trump and 2024.

2023.12.31Ett nytt ORD i BiBB var tredje dag under 2023

Under 2023 har det tillkommit 122 nya ORD i uppslagsverket BiBB. Det blir i genomsnitt ett var tredje dag. Volymen har haft stor betydelse för att utveckla vår modell för BiBB och lägga en bra grund för många nya ORD och andra förbättringar. BiBB har också förtydligat vilka typer av ORD som inte finns i BiBB ORD.

Urvalet av ORD har också "testat" föreställningen att uppslagsverk är objektiva och värdeneutrala. Bortsett från att forskare inom filosofi sedan länge kritiserat dessa begrepp bör man sätta in uppslagsverk i ett nutida sammanhang. Läsare kan idag välja mellan ett ganska stort utbud av källor. Uppslagsverk som Wikipedia, Store Norske Leksikon och BiBB är en kategori. BiBB har en egen modell för uppslagsverk. Där ingår att Svar kan vara kontroversiella.

2023.12.28Modell för artiklar i ett ORD

BiBB har i sin pågående strävan att förbättra modellen och logiken i våra ORD uppdaterat kategorin "OA-artiklar". Dessa ska vara en populärvetenskaplig introduktion på max en halv A4-sida till en för alla nåbar vetenskaplig artikel. Läs mer ...

2023.11.16Ny trycksak för BiBB i A5-format

BiBB reklam i A5-format

Bilden visar framsidan på en trycksak i A5-format med runda hörn. Baksidan är en "kopia" på sajtkartan längst ner på denna sida. Vi skickar och delar ut den som marknadsföring. Det finns ett kompletterande kort i visitkortsformat.

En "motsvarande" trycksak finns för Johan Schlasbergs avhandling. Se Thesis card.

2023.10.25Utvidgade referenser till Wikipedia

Du kan nu i varje ORD välja om du vill läsa en Wikipediareferens i dator- eller i mobilversion. Mobilversionen markeras i referenserna med ett klickbart Wm. Det finns länkar till både svenska och engelska Wikipedia i över 90% av alla ORD. Det är således lätt att testa och välja version, vilket kan skifta:-)

2023.10.20Feedback i ny design

Överst i alla ORD finns en lista på innehållstyp - notis, story, AI och OA-artikel. Till detta har lagts "Kommentar". Länken går till sidan Kommentarer där dessa är sorterade i fem kategorier. Alla kommentarer publiceras inte och inga namn anges utan tillstånd.

2023.09.22: Föreslå ett nytt ORD i BiBB

På sidan Föreslå ett nytt ORD finns nu mer än 250+ exempel på tänkbara nya ORD i uppslagsverket BiBB. Fler förslag är välkomna.

2023.09.15:BiBB Akademi

BiBB Academy har nu blivit BiBB Akademi. Det är mer än ett språkbyte och markerar att BiBB har två delar, ett uppslagsverk och en del som samlar frågor, stories, analyser och förslag med koppling till universitet ock Akademi. Detta avspeglas också i ett antal förändringar i sajtens design och texter. Förändringstrycket mot högskolevärlden ökar och detta är intressant att följa och engagera sig i.

2023.09.10:100 ORD i BiBB

Idag publicerades ORD nummer 100, ett litet delmål, och de har starkt bidragit till att utveckla vår modell för ORD. I processen har ny idéer tillkommit efterhand för att testa olika variationer. Det har bland annat blivit tydligare att ett ORD är ett urval av möjliga saker att publicera och att uppdateringar är viktiga i en del ORD.

ORD nummer 100 handlar om Yoann Bourgeois, en känd fransk dansare, koreograf, artist och producent. Det är också ett exempel i BiBB på en tidsbegränsad referens då den länkar till en dokumentär i SvT Play som är tillgänglig till den 1 december 2023.

2023.08.30:Uppslagsverk och dialog med ChatGPT

BiBB är ett lite innovativt uppslagsverk som i en del ORD använder AI-tjänsten ChatGPT för att generera innehåll - det vi kallar SVAR. Utöver att BiBB vanligen ger flera svar på ett ORD ger ChatGPT möjlighet till wn dialog: en AI-dialog. En sådan kan innehålla en eller flera omgångar - iterationer ORD.

En AI-dialog gör att de som vill veta mer kan förfina och fördjupa sina frågor nästan som om man hade en expert man samtalade med rakt över bordet eller närhelst man vill. Att lära sig att utnyttja alla möjligheter i tjänster som ChatGPT och generativ AI (AGI) kräver lite övning och är en början på en ny utbildning som kallas Prompt engineering ORD.

I vårt ORD Encyclopedie Méthodique ORD som handlar om ett omfattande men ganska okänt franskt uppslagsverk från slutet av 1700-talet finner du ett exempel på en AI-dialog med ett flertal iterationer.

2023.08.15:ORDvärde och Destinationsvärde

Trovärdighet och Referensstatus ORD är grundläggande för att bedöma värdet av ett uppslagsverk och dess artiklar/ord. Ju större volym desto mer sannolikt är det stt man via hemsidans startsida finner något om det man söker. Stor volym ger högt "Destinationsvärde"- Amazon.com och Wikipedia är bra exempel. Men många hittar ORD på andra sätt - Google, tips från andra med mera.

Ett ORD kan i sig ha ett värde - ett "ORDvärde" - även om den totala volymen i BiBB idag är relativt låg. Läs mer om Om volym och användbarhet i olika perspektiv. Destinationsvärdet för BiBB växer efterhand som volymen ökar.

2023.08.08: Föreslå ett ORD i BiBB

Någon frågade: hur väljs ett nytt ORD i BiBB? En bra fråga som inte är helt lätt att besvara men det finns vissa riktlinjer om än dessa är lite vaga. I denna fas i BiBB har det varit centralt att skapa ORD som på olika sätt bidrar till att utforma ett koncept och en design för hur ORDen i BiBB ska se ut.

För att vidga perspektiven och testa nya sätt för BiBB att intressera andra att medverka i BiBB kan man nu Föreslå ett nytt ORD. Den sidan beskriver lite om urvalet för nya ORD och hur det går till om du vill medverka.

2023.07.18:Universitet och uppslagsverket NE online

Det är noterbart att medan idag endast cirka 15% av Sveriges folkbibliotek abonnerar på paketet NE online fortsätter flertalet universitet och högskolor att göra detta. Detta kan nog delvis förklaras med NE:s historia där många forskare bidrog med artiklar vilket inte alls är fallet de senaste åren. NE online innehåller idag endast begränsat citerbara fakta då flertalet referenser är gamla, om det ens finns några. Flertalet övriga tjänster i NE-paketet finns dessutom fritt tillgängliga via andra leverantörer. Forskare har väsentligt större nytta av Wikipedia - som högskolorna inte betalar till - än av betaltjänsten NE online.

Kampen om trovärdig kunskap har hårdnat avsevärt de senaste åren och i det perspektivet borde universitet och högskolor reflektera över sina vägar att stärka förtroendet för faktabaserad kunskap. Ett modernt fritt uppslagsverk med signerade artiklar - som Store Norske Leksikon ORD vore en väg. I en sådan ambition skulle nog många högskolor uppleva NE online som ett hinder. Ibland krävs dock en omstart.

2023.07.05:Läs ett slumpad ORD i BiBB

Ett av nöjena i tryckta uppslagsverk var att man närmast kunde blunda och hitta ett ofta lite intressant ord slumpmässigt. Ett oväntat möte, en serendipitet ORD. Nu är detta också möjligt i BiBB. Gå till ORD och klicka på Visa slumpat ORD.

2023.06.11:Årskort till högskolornas e-media

Rullgardin och e-media

Vi har nu publicerat en mycket uppdaterad version av vårt projekt för en utvidgning av den krets personer som kan få tillgång till universitetens och högskolornas e-media som e-tidskrifter och e-böcker. Vi anser att dagens modell är förlegad och inåtvänd. En förändring skulle ge stora fördelar för ett antal personer som lätt vill kunna följa de vetenskapliga konversationerna och det skulle bidra till att fler kunde motverka fake news, konspirationsteorier och "lömsk" påverkan.

Varför kan inte alla som vill få eller köpa tillgång till en högskolas och ett universitets e-tidskrifter, e-böcker och e-databaser?

Vårt projekt går under namnet Rullgardinsprojktet då bakgrunden är att många äldre som lämnar högskolan efter ofta lång anställning finner att rullgardinen dragits ner för de e-media de har haft länge. Läs mer om Rullgardinsprojektet ...

2023.06.06:Ny strategi för BiBB

Efter 70 publicerade ORD var det dags att ta ett steg tillbaka och göra en strategisk översyn över BiBBs möjliga framtid och vilken betydelse olika scenarier kan få på innehåll, ägande med mera.

Huvudalternativet har tidigare varit att BiBB skulle kunna komma att förvärvas och ägas av en ideell stiftelse med universitet och högskolor som centrala intressenter. Så är det för fria Store Norske Leksikon.

Men från idag är detta bara ett alternativ bland flera andra. I grunden handlar det nog om att BiBB är på väg att bli alltför annorlunda i jämförelse med vad högskolevärldens ledningar uppfattar att ett uppslagsverk är. Strategiförändringen öppnar flera kreativa möjligheter. Läs mer om den nya strategin och dess orsaker.

2023.05.21:Volym och sajtutveckling

Att antalet publicerade ORD har ökat i "bra takt" har lett till ett behov av ännu en redesign av sajten. Den ska dels vara optimerad för de som hittar och läser (i varje fall en del) i ett ORD och även för de (än så länge färre) som är nyfikna på uppslagsverkets framtid och plattformen BiBB Akademi. Ett exempel är att menyerna längst ner är olika. Sajten har också mer texter om uppslagsverk och AI.

Länken "ORD" är uppflyttad i den gula menyraden och har en ram för de som läser ett ORD. Målet är att en läsare ska bli inspirerad att läsa fler ORD. Ju större antal ORD som publiceras desto större chans att läsaren finner något av intresse. Parallellt sker också vissa tekniska förbättringar. Då stöter man på "problemet" Teknisk skuld ORD vilket i praktiken betyder att det är lättare att - och bättre - att ändra en grunddesign nu med 70 ORD än senare med 1.000.

På sajtens startsida finns i början en länk till de 12 senast publicerade ORDen. (Idag påbörjades - nu publicerat - ett ORD Naturgas som vapen). Det har tillkommit en del intressanta stories om högskolevärlden.

2023.04.20:ORD organiserade i Teman

Idag introduceras en ny sida Tema där ORD som kan sägas ingå i samma område är samlade i ett tema. Ju fler ORD som publiceras desto svårare är det att med lätthet hitta närliggande ORD. I varje ORD som ingår i ett Tema, alla gör inte det, finns det längst upp till höger i Svar 1 Tema: Energi (eller annat tema). Länken går till respektive Tema. Se exempel: SMR Små modulära kärnkraftverk. Antalet teman kommer att öka efterhand.

2023.04.16:50 ORD i BiBB

I uppslagsverket BiBB finns nu 50 ORD och nya tillkommer löpande - per idag 177 ORD. Nästa volymmål är 100. Dessa ORD bidrar till att utveckla BiBBs Modell för ORD.

2023.03.20:Endast 15% av biblioteken erbjuder idag NE

Antalet folkbibliotek som abonnerar på NE online har minskat varje år under många år. Idag är det knappt 15% som fortfarande har NE. Då bör man också notera att tjänsten innehåller flera deltjänster utöver själva det omoderna uppslagsverket.

2023.03.15:Uppdatering av ChatGPT och BiBB

I uppslagsverket BiBB finns per idag 177 ORD. En av de fyra kategorierna av Svar i ett ORD är genererat via AI-tjänsten ChatGPT ORD. Som kan läsas där presenterade företaget OpenAI en ny version av sitt program som nu bygger på versionen ChatGPT-4. Den är väsentligt mer kraftfull än den version presenterades för några månader sedan.

Ett antal test BiBB har gjort visar att svar via ChatGPT kan vara rimliga men likväl otillräckliga eller missvisande. ORD i BiBB kommer i en del fall att publicera såväl en tidigare som en senare version av ett "AI-svar" för att visa skillnader och uppmärksamma att ett "AI-svar" ingår bland flera möjliga svar - i enlighet med strategin i BiBBs Modell för ORD.

2023.01.30:BiBB har sitt första ORD inom medicin och hälsa

Ett av de vanligaste tecknen på Covid-19 är försämring av luktsinnet. Den medicinska termen för nedsatt luktfunktion är anosmi. Anosmi är nu ett ORD i uppslagsverket BiBB. Svaren i ORDet är ett exempel på att det kan finnas flera svar och att dessa har olika karaktär.

2023.01.24:Intressegrupp för BiBB

Projektet BiBB har nu kommit till en nivå där det är dags att vidga kretsen och finna intresserade personer i och utanför Akademin. Sajten berättar om visionen och strategin och det finns både ett koncept och en modell - med ett flertal exempel - för ett fritt innovativt uppslagsverk. Läs mer om intressegruppen på sidan Vänner och vinnare.

2023.01.03:Myrorna tar emot allt utom uppslagsverk

En artikel i Sydsvenskan den 1 januari 2023 berättar att Myrorna 2021 fick in 10.000 ton kläder, textil och inredning. Det man tar emot ska vara ...

Helt, rent och användbart. Och absolut inga uppslagsverk.

Det kan knappast sägas tydligare att tryckta uppslagsverk har ett "Bäst-före-datum". Men värre är att även digitala uppslagsverk nöts ner av tidens tänder om de inte underhålls och uppdateras. Ett modernt uppslagsverk som Store Norske Leksikon (SNL) ORD redovisar hur många uppdateringar man gjort varje år och detta noteras i de enskilda orden. I NE finns ingen sådan information.

Vi gjorde ett litet test av en eventuell uppdatering i NE i samband med att vi nyligen publicerade Korsord ORD i uppslagsverket BiBB. Texten i NE Online var identisk med den som trycktes 1993. Sedan dess har Google och Wikipedia tillkommit och korsordsvärlden ser mycket annorlunda ut.

2022.12.29:Vidareutveckling av modellen för ORD i BiBB

Ord i uppslagsverk baseras nästan alltid på ETT ord. Sökmotorer har efterhand blivit allt bättre på att ge svar baserade på ett flertal ord (en söksträng). Vi har nu utvecklat vår Modell för ORD i BiBB och lånat några takter från sökmotormodellen. Ett första exempel publicerades idag med Krugman om Tesla ORD. Det är både ett exempel på ett 'sammansatt' ORD och ett exempel på ett ORD med flera svar, i detta fall en Story och en Notis.

2022.12.21:Första ORDET i BiBB är nu publicerat

Nu börjar en ny etapp i utvecklingen av uppslagsverket BiBB. Det första ORD som publiceras är Artificiell intelligens ORD. Se det som ett test. Ordet är ett exempel på ORD med flera svar där ett av svaren är AI-genererat via ChatGPT ORD.
Uppdateras automatiskt: per idag är 177 ORD publicerade.

2022.12.17: Språk i BIBB och på BiBB Akademi

svensk flagga & engelsk flagga

Det är inte självklart vilket eller vilka språk som texter ska ha i uppslagsverket BiBB eller på BiBB Akademi. Vi testar först en hybridlösning där det i sajtens meny anges att en viss text finns på både svenska och engelska. Man kan fundera på om 'inbyggd' tvåspråkighet i uppslagsverket med mera är en väg framåt? Denna kan utformas på olika sätt.

2022.11.27:Modell för ORD i uppslagsverket BiBB

Varje uppslagsverk behöver en övergripande diskussion om de uppslagsord man publicerar. Det ökar uppslagsverkets värde och referensstatus om denna metadiskussion är transparent. ORDen i BiBB baseras på fyra kategorier: Stories, AI, Notiser och OA-artiklar. Läs diskussion om uppslagsverks 'neutralitet', objektivitet och nåbarhet med mera. BiBB är delvis byggt för samverkan med Wikipedia. Läs mer

2022.11.22:NE online som problem

I både Norge och Danmark har de för alla fria digitala uppslagsverken Store Norske Leksikon och Den Store Danske utvecklats med bas i befintliga tryckta föregångare. I Sverige är det ett betydande problem att NE digitalt är en betaltjänst och att ägaren inte förefaller att ha något intresse av att göra det fritt. Detta skapar en motsättning på ett annat sätt än i grannländerna och ger framför allt människor i Sverige en mycket sämre och omodernare 'uppslagsverkstjänst'.

Således måste BiBB Akademi ha en strategi visavi NE. Det viktigaste är att utveckla BiBB och det andra att bredda kännedomen om de många svagheterna i NE online.

2022.10.11: Ny Story Vetenskapsrådet vill satsa på forskningskommunikation

ramverk
Ramverk eller ramvärk?

Vetenskapsrådet publicerade i september 2022 en rapport 'Ramverk för kurser i forskningskommunikation'. Den är intressant och 'droppar' många idéer men saknar strategi. Rapporten som är skriven av en expertgrupp kommunikatörer och forskare presenteras och diskuteras. I en kommentar i storyn förordar Johan Schlasberg en alternativ modell för en mer effektiv forskningskommunikation.
Läs storyn och kommentarerna ...

2022.02.15: Ny Story Ska universiteten ta över Sv. Akademins ordbok (SAOB)?

insamling till SAOB

Svenska Akademin har utlöst en krissituation för SAOB och har meddelat att man inte längre har råd att finansiera SAOB. Många har krävt att staten ska ta över, men kulturminister Jeanette Gustafsdotter (s) är tveksam och talar om att Staten inte får riskera bli "normerande" för språket och bör hålla sig på "armlängds avstånd". Om detta är en rimlig beskrivning av Ordbokens roll kan diskuteras. Jag anser som många andra att Ordbokens roll är deskriptiv.

Diskussioner om alternativ finansiering pågår. Akademin (universitet och högskolor) behöver stärka sin ställning som kunskapsproducent och då passar det utmärkt att ta över ORDBOKEN. I det projektet är det närliggande att skapa ett nytt ordsignerat uppslagsverk enligt den modell som BiBB Akademi presenterat och driver.
Läs storyn och kommentarerna ...

2022.02.11: Ny Story Från latin till engelska i högskolevärlden

engelska som huvudspråk i forskning

Den statliga myndigheten 'Institutet för språk och fornminnen' (ISOF) publicerade 2022 rapporten 'Språkval och internationalisering. Den visar att engelska blir allt mer dominerande som både undervisnings- och publiceringsspråk på universitet och högskolor. En gång var latin ett slags 'lingua franca' i universitetsvärlden, nu är det 'bad English' som gäller. Finns det några val och vilka konsekvenser kan detta ha?
Läs storyn och kommentarerna ...

2021.11.01: Ny Story RQ20 - utvärdering av Lunds universitets forskning

RQ20 - utvärdering av forskning vid Lunds universitet

Senhösten 2020 landade en omfattande internationell utvärdering - RQ20 - på dagordningen för strategiska frågor och organisation på Lunds universitet. Den är spännande läsning och blickar mer framåt än delar ut betyg för gjorda bedrifter.

Denna story innehåller en del generella observationer i utvärderingen men har fokus på rapportens analys och förslag för Ekonomihögskolan i Lund (EHL). Utvärderarna har flera positiva saker att säga om EHL, men de tycker i ljuset av de stora omvärldsförändringarna att EHL saknar 'a sense of urgency'.
Läs storyn och kommentarerna ...

2021.10.12: Marginal Revolution University

Marginal Revolution University är en fri sajt med mycket välgjorda korta kurser i det man på universitetet ofta kallar nationalekonomi. Men där finns mycket som är lärorikt i allas vardag. Direktlänk till resursen i BiBBlioteket. Många ordförklaringar och kurser är så bra att vi nu planerar att lägga in några i BiBB:s uppslagsverk.

2021.10.09: Ny Story Om undran inför företagsekonomin

Om undran inför företagsekonomin

I storyn Om undran inför företagsekonomin recenseras och kommenteras boken med samma titel. Det är ett tiotal företagsekonomer som uppmärksammat att det var 50 år sedan Johan Asplunds klassiker 'Om undran inför samhället' publicerades. Några essäer är klart läsvärda medan andra nog hade passat bättre i en annan bok.

2021.10.08: Ny Story 200 miljarder till marknadsföring av utbildning

I storyn Miljarder till marknadsföring berättas att universitet och högskolor i USA spenderar närmare 200 miljarder SEK per år på olika former av marknadsföring. Varför gör man detta och vilka konsekvenser kan det få på utbildning och forskning?

2021.07.26: Ny Story Utbildning i tillit - SOU 2020:40

stämpel för godkänd universitetsutbildning

Regeringens 'Tillitsdelegation' presenterar i SOU 2020:40 ett förslag om en lagstadgad obligatorisk kurs i tillit för 260.000 statligt anställda. Kursens innehåll ska bestämmas av en myndighet och genomföras av ett universitet. Många remissvar från högskolevärlden är mycket kritiska.

Förslaget är ett skolexempel på hur byråkratin utvecklas även om de förväntade resultaten är mycket oklara och kursen ger ett stort antal problem. Läs storyn ...

2021.07.21: Ny Story Bra snedrekrytering till högskolan?

Naturlig snedfördelning

Denna story har sin bas i en rapport från UKÄ om ökad snedrekrytering av studerande till högskolorna uner det första pandemiåret. Denna snedrekrytering anses av politiker och många inom andra vara ett stort problem och ett som högskolorna - som bland annat hävdas i en debattartikel från Malmö universitet - måste arbeta aktivt med.

Men frågan kanske inte är ett så stort problem som det utmålas som och att dess lösningar med fördel kan ses i ett annat perspektiv. Läs storyn ...

2021.06.14: Om BiBB Akademis 'Rullgardinsprojekt

Rullgardinsprojektet i BiBB Akademi

När någon går i pension från sin anställning på en högskola eller ett universitet upphör också möjligheten att enkelt kunna använda högskolebibliotekens elektroniska resurser. BiBB Akademi driver ett projekt för att ge intresserade personer, i första hand före detta högskoleanställda, samma access som de hade tidigare.

Detta ligger i linje med högskolans Samverkansuppgift och kan ge stora fördelar för både högskolorna och enskilda personer. Läs mer om Rullgardinsprojektet ...

Uppdatering 23.05.28: Konceptet är nu utvidgat och utvecklat och heter Köp ett årskort till högskolebiblioteken

2021.06.07: Ny Story Svensk story om Högre utbildning

Svensk flag

Denna story lyfter fram kapitel 10 - 'Samhällsutmaningen digitalisering' - i Regeringens forskningsproposition 20/21:60. I en kommentar ställs frågan om hur stor är den digitala kompetensen - vad den nu kan sägas vara - inom högskolan? Dags för en studie, anyone? Läs storyn ...

2021.06.04: Ny Story Radikalt nytt danskt universitet

Danisk flag

BiBB har idag publicerat sin första internationella story. Den är en intervju publicerat i Köpenhamns universitets tidning Universitetsposten och handlar om "behovet" av ett helt nytt danskt universitet för att lösa stora aktuella samhällsproblem. Läs storyn ...

2021.05.20: Paketering av uppslagsverk och ekosystem

unbundling circles
Paketering och unbundling

På den tiden när uppslagsverk var tryckta böcker kunde ett företag ha dessa som sin enda eller dominerande tjänst. Idag är digitala uppslagsverk vanligen en av flera delar i ett större "paket". I såväl näringslivet som i företagsekonomisk forskning kallas dessa ofta för ekosystem.

Wikipedia är en av världens mest besökta sajter men det uppslagsverket är en del i alla de tjänster som ingår i Wikipedia-familjen. Uppslagsverket Nationalencyklopedin (NE) är idag en digital (omodern) tjänst som i första hand är en stödresurs till bolagets försäljning av digitala läromedel för skolelever. Detta syns tydligt på bolaget NE:s hemsida och i avhandlingskapitlet 'Läromedel i skolan och uppslagsverk'

Ett centralt mål för BiBB Akademi är att Sverige får ett modernt och fritt uppslagsverk baserat på signerade svar. Men för att öka nyttan och intresset för uppslagsverket BiBB finns ett antal kringtjänster och projekt, ett ekosystem. Om eller när BiBB Akademi byter ägare får BiBB Akademi troligen en annan utformning. Man behåller somt, tar bort och lägger till.

2020.03.30: Samverkansprojekt med LU Innovation

Lunds universitet har en enhet - Lund Innovation - med uppgift att stödja kommersialisering av forskningsresultat - inom alla områden. BiBB är nu ett av de projekt som har ett samarbete med LU innovation.

2019.01.25: Nytt fritt uppslagsverk i Danmark

Den Store Danske (uppslagsverket) slutade uppdateras 2017, men nu ska ett nytt bolag där flera flera förlag ingå och med stöd av danska staten på 23 MDKK skapa ett nytt fritt uppslagsverk i Danmark.

Avhandlingen stödjer utvecklingen av uppslagsverket BiBB.Dina kommentarer och idéer är mycket välkomna.You know a lot, we may add a little®